ΕΙΝΑΠ: Συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις απειλούν τα δημόσια νοσοκομεία

«Επιδημία» συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων απειλεί τα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Από το 2012 έως και τον περασμένο Σεπτέμβριο το τακτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας δηλαδή νοσοκομείων, πρωτοβάθμιας φροντίδας, κεντρικής υπηρεσίας και οργανισμών, έχει μειωθεί κατά 16.500 άτομα λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων!
3'

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, τον Δεκέμβριο του 2012 το τακτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας ήταν 94.164 άτομα, και τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε μειωθεί σε 77.637 άτομα. Κατά το 2015, αποχώρησαν - συνταξιοδοτήθηκαν 2.758 άτομα μόνιμο προσωπικό.

Το ίδιο διάστημα, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία ανήλθαν σε μόλις 593 νοσοκομεία και αφορούν τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ του 2015 που προέβλεπαν 985 θέσεις. Πρόκειται για προσλήψεις οι οποίες είχαν εγκριθεί από την προ-προηγούμενη κυβέρνηση.

Στο τέλος του 2016 αναμένεται νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, στο τέλος του 2016 αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 250-300 μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ. Σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ελλείψεις σε προσωπικό, η αποχώρηση ακόμη και λίγων εκατοντάδων, οδηγεί σε «ασφυξία» τα νοσοκομεία.

«Επιδημία» απειλεί τη λειτουργία των νοσοκομείων

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του γενικού Κρατικού Νίκαιας. Το ενδοκρινολογικό τμήμα στο νοσοκομείο απειλείται με «λουκέτο» καθώς ο διευθυντής ιατρός αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης. Έτσι στο τμήμα μένουν δύο επικουρικοί γιατροί εκ των οποίων μία γιατρός απολύθηκε πρόσφατα λόγω λήξης της σχετικής σύμβασης. Η κατάσταση είναι πιο εκρηκτική στα νοσοκομεία της περιφέρειας όπου λειτουργούν τμήματα και κλινικές με μόλις έναν-δύο γιατρούς.

Συνολικά οι μόνιμοι γιατροί που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχονται σε 7.800 και οι κενές θέσεις υπολογίζονται από την ΕΙΝΑΠ σε 6.600!

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, αυτή τη στιγμή από τις 45.000 μη ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων εκτιμάται ότι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης περίπου 10.000 εργαζόμενοι.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, το μόνιμο προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων την περίοδο των Μνημονίων μειώθηκε κατά 25.000 άτομα από τα οποία τα 7.500 στη διάρκεια της θητείας της σημερινής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, στον «αέρα» βρίσκονται 450 υπηρετούντες υπάλληλοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (κυρίως Νοσηλευτικό προσωπικό) που είναι από παράταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν υπογράφουν τα εντάλματα πληρωμής, θεωρώντας μη σύννομες τις παρατάσεις των συμβάσεων άνω των 24 μηνών (30/9/2011) , με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004.

Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευθεί για ενίσχυση του ΕΣΥ με χιλιάδες προσλήψεις. Συγκεκριμένα, εκτός από τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ που ολοκληρώνονται, σύμφωνα με το υπουργείο έχουν δρομολογηθεί και άλλες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ειδικότερα, αναμένεται να βγει από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη για επιπλέον 1.538 θέσεις, από τις οποίες οι 650 θα γίνουν άμεσα από προσωρινούς κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ. Επιπλέον, αναμένεται η προκήρυξη μίας πρώτης «δέσμης» για πρόσληψη 760 μόνιμων γιατρών και θα ακολουθήσει προκήρυξη -αρχές του 2017- για επιπλέον 2.000 θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού είναι χρονοβόρες. Εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου δύο χρόνια έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα εκκρεμούν διορισμοί γιατρών από προκήρυξη του 2010.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Σχετικές ειδήσεις