Οι γιατροί προσφεύγουν ξανά στο ΣτΕ για το ασφαλιστικό
Πρόκειται για την Απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιου Πετρόπουλου, της 30ης Δεκεμβρίου 2016, η οποία καθορίζει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, ανάλογα με τα καθαρά εισοδήματα. Οι εισφορές υπολογίζονται στο 32% περίπου (20% για σύνταξη, 6,95% για την υγεία και 5% περίπου για κλάδο πρόνοιας και στέγης υγειονομικών). Όπως τονίζει ο ΠΙΣ, η σύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με τα καθαρά εισοδήματα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη επιβάρυνση των φορολογικών εισφορών, (η οποία για φέτος φτάνει στο 35%, λόγω και της προσαύξησης της προκαταβολής), δημιουργεί προβλήματα ασφυξίας και επιβίωσης σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία και οδηγεί στο κλείσιμο αρκετά ιατρεία και εργαστήρια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ αποφάσισε, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (13/01/2017), την άμεση προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης Πετρόπουλου. Σύμφωνα με το αιτιολογικό της προσφυγής, οι ασφαλιστικές εισφορές με το φορολογικό τους χαρακτήρα, προσβάλλουν δικαιώματα (δήμευση ουσιαστικά περιουσιακών στοιχείων) και δημιουργούν εξόντωση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας και προσφοράς στον τομέα της υγείας και περίθαλψης.
Για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών ιατρών του Δημοσίου, όσον αφορά στην πρόσθετη προαιρετική ασφάλισή τους στο ΤΣΑΥ, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, μαζί με τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Βαρνάβα, συναντήθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου 2016 με τον υφυπουργό Κοιν. Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλο και τη γενική γραμματέα, Στέλλα Βρακά. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπενθυμίζει ότι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, για κάθε έμμισθο ιατρό του Δημοσίου (Πανεπιστημιακό, ΕΣΥ, ΠΕΔΥ, στρατιωτικό, κ.λπ.) η υποχρεωτική ασφάλιση όσον αφορά τους παλαιούς ασφαλισμένους (προ του 1993) είναι από το Δημόσιο και η ασφάλιση στο ΤΣΑΥ είναι προαιρετική, με καταβολή του συνόλου των εισφορών - εργοδότη και εργαζομένου (20% επί του συνόλου των αποδοχών). Το σύνολο των Παλαιών Ασφαλισμένων έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 20ετία ασφάλισης στο ΤΣΑΥ. Συνεπώς έχει θεμελιώσει δικαίωμα δεύτερης αναλογικής σύνταξης και τυχόν συνέχιση καταβολής εισφορών αποσκοπεί στην προσαύξηση της δεύτερης σύνταξης. Οι νέοι ασφαλισμένοι (μετά το 1993) έχουν μία ασφάλιση, με κύριο Ταμείο το ΤΣΑΥ, για την οποία καταβάλλονται εισφορές από εργοδότη και εργαζόμενο. Προσφάτως εκδόθηκε ερμηνευτική εγκύκλιος από τη Γεν. Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.