«Προβληματική» η λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας, σε συνέντευξη Τύπου, σημείωσε ότι το 40% των Μονάδων έχουν κλείσει μετά την απόλυση 2.500 γιατρών με τον «καταστροφικό» νόμο 4238/14. Σήμερα υπηρετούν στο ΠΕΔΥ 2.200 γιατροί, με το 40% αυτών με δικαστικές αποφάσεις.
«Μείζονες περιοχές δεν διαθέτουν συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών, όχι μόνο στις δομές του ΠΕΔΥ, αλλά ούτε συμβεβλημένους ελεύθερους επαγγελματίες με τον ΕΟΠΥΥ. Οι συνέπειες για τους ασφαλισμένους είναι τεράστιες. Είτε καταφεύγουν στα Δημόσια Νοσοκομεία οπότε επιβαρύνεται δραματικά η δευτεροβάθμια περίθαλψη, είτε πληρώνουν ιδιώτη γιατρό». Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, ανέφεραν ακόμη ότι οι μισές από τις αεροδιακομιδές θα αποφεύγονταν εάν υπήρχε ο κατάλληλος γιατρός στην περιοχή, σημειώνοντας ότι κάθε αεροδιακομιδή έχει κόστος 15.000 έως 20.000 ευρώ.
Σχετικά με τα εργαστήρια, τόνισαν ότι αυτά «υπολειτουργούν» αδυνατώντας να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού και μόνο το 5% των παραπεμπτικών εκτελείται στις Δημόσιες δομές.
Αποτελεί ζήτημα αποφασιστικής σημασίας για τη Δημόσια Υγεία, τόνισαν τα μέλη του προεδρείου της ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, «η ενίσχυση του συστήματος με ιατρικό προσωπικό, καθώς και η αναβάθμιση του εργαστηριακού τομέα. Ζήτησαν επίσης να ρυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών που υπηρετούν στο Σύστημα και να δοθεί η δυνατότητα επαναπρόσληψης των απολυμένων γιατρών σε προσωποπαγείς θέσεις.