Οι γυναίκες παχαίνουν ευκολότερα
Ατελείωτες δίαιτες, ζυγαριές και θερμιδομετρητές αποτελούν καθημερινότητα για την πλειοψηφία ...
Ατελείωτες δίαιτες, ζυγαριές και θερμιδομετρητές αποτελούν καθημερινότητα για την πλειοψηφία του γυναικείου πληθυσμού. Η αντίληψη ότι οι γυναίκες παχαίνουν ευκολότερα φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και επιστημονικά.
Αυτό οφείλεται:
- Στο χαμηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας. Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας, κάτι που δικαιολογεί τη μικρότερη ενεργειακή δαπάνη των γυναικών, συγκριτικά με τους άντρες. Πιο απλά οι άντρες «καίνε» περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, οπότε τείνουν να είναι περισσότερο «προστατευμένοι» από την πρόσληψη περιττού βάρους, όταν οι διατροφικές τους συνήθειες δεν είναι και οι πιο προσεγμένες.
- Σε αυστηρές δίαιτες. Οι γυναίκες, σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άντρες, επιδίδονται στη συχνή εφαρμογή αυστηρά υποθερμιδικών διατροφικών σχημάτων (π.χ μονοφαγικές δίαιτες κτλ), με σκοπό τη γρήγορη απώλεια κιλών, τα οποία επανέρχονται σταδιακά μετά τη διακοπή της δίαιτας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση των υγρών του σώματος αλλά και της μυϊκής μάζας όσο εφαρμόζεται η δίαιτα, βάρος το οποίο επαναπροσλαμβάνουμε με τη μορφή λίπους, όταν επαναπροσλαμβάνουμε βάρος. Συνεπώς όταν χάνουμε και επαναπροσλαμβάνουμε κιλά τείνουμε να αυξάνουμε το ποσοστό λίπους στο σώμα μας και να φαινόμαστε πιο υπέρβαρες από πριν. Αν αυτό επαναληφθεί 3-4 φορές στη διάρκεια ενός χρονικού διαστήματος, το σώμα μας καταλήγει σταδιακά να αποτελείται από περισσότερο λίπος σε σχέση με πριν.
- Στη συναισθηματική αστάθεια και σύνδεσή της με την κατανάλωση φαγητού. Οι γυναίκες πολύ συχνότερα σε σχέση με τους άντρες «ξεσπούν» στο φαγητό, όταν κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, ανία, στεναχώρια, απόρριψη, και συνήθως οι διατροφικές επιλογές σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά (π.χ σοκολάτα, μπισκότα, γλυκά), τα οποία «ανακουφίζουν» προσωρινά από τα αρνητικά συναισθήματα. Συγχρόνως, όμως, προσθέτουν ένα μεγάλο αριθμό θερμίδων στο καθημερινό διαιτολόγιο, οι οποίες αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους, με αποτέλεσμα τη σταδιακή άνοδο των κιλών.