Ένα μήλο την ημέρα… το εγκεφαλικό κάνει πέρα

Τα λευκόσαρκα φρούτα και λαχανικά μειώνουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού....

Ένα μήλο την ημέρα… το εγκεφαλικό κάνει πέρα
1'

Τα λευκόσαρκα φρούτα και λαχανικά μειώνουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού. Σύμφωνα με μελέτη, το όφελος αποδίδεται στην παρουσία φυτοχημικών ουσιών, όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αξιολογεί τα φρούτα και τα λαχανικά βάσει του χρώματός τους.

Η έρευνα διενεργήθηκε στην Ολλανδία και συμμετείχαν 20.069 εθελοντές ηλικίας 20-65 ετών.

Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση το χρώμα των φρούτων και λαχανικών: πράσινα (σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά), πορτοκαλί/κίτρινα (κυρίως εσπεριδοειδή και καρότα), κόκκινα/πορφυρά (κυρίως κόκκινα λαχανικά) και λευκά (το 55% ήταν μήλα και αχλάδια).

Μετά από μια δεκαετία παρακολούθησης, 233 από τους εθελοντές έπαθαν εγκεφαλικό.

Τα πράσινα, τα πορτοκαλί και τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά δεν φάνηκε να συσχετίζονται με το εγκεφαλικό. Αντιθέτως, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν κατά 52% χαμηλότερος στους εθελοντές με αυξημένη κατανάλωση λευκών φρούτων και λαχανικών, σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διέτρεχαν όσοι δεν τα έτρωγαν.

Στην πραγματικότητα, ανά 25 γρ. λευκού φρούτου ή λαχανικού την ημέρα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειωνόταν κατά 9%. Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο ισούται με 120 γρ.

«Ένα μήλο ή ένα αχλάδι την ημέρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσει κανείς τις πιθανότητές του για εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίντα Ούντε Γκριπ, από το Πανεπιστήμιο Βάγκενινγκεν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή