Καιρός - Καύσωνας: Προσοχή! Τι είναι και πώς προλαμβάνεται η θερμοπληξία
H θερμοπληξία είναι μια επείγουσα κατάσταση και πολύ σοβαρή από την ηλίαση, η οποία θέτει τη ζωή σε άμεσο κίνδυνο και σημαίνει διατάραξη του φυσιολογικού συστήματος που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.
Τα πρώτα -και πιο ήπια- συμπτώματα από την αυξημένη θερμοκρασία είναι τα εξής:
- κράμπες λόγω αφυδάτωσης (ιδιαίτερα μετά από σωματική άσκηση)
- δερματικά εξανθήματα (φράζουν οι ιδρωτοποιοί αδένες του δέρματος και ο ιδρώτας δεν φτάνει στην επιδερμίδα ώστε να εξατμιστεί, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή και την εμφάνιση εξανθημάτων)
- πρήξιμο στους αστραγάλους
Διαβάστε ΕΔΩ για το ισχυρότατο κύμα καύσωνα που έρχεται
Η λεγόμενη θερμική εξάντληση (εξάντληση του οργανισμού οφειλόμενη σε υπερβολική θερμοκρασία περιβάλλοντος - heat exhaustion) είναι μια σοβαρότερη επιπλοκή που μπορεί να προκύψει λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και μπορεί να εξελιχθεί σε πιθανώς θανατηφόρα θερμοπληξία.
O ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί την εφίδρωση ως βασικό μηχανισμό προκειμένου να διατηρεί τη φυσιολογική θερμοκρασία του όσο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται. Όσο ιδρώνουμε όμως χάνονται από το σώμα άλατα και νερό, με αποτέλεσμα να πέφτει η αρτηριακή πίεση.
Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης μοιάζουν με αυτά της αφυδάτωσης και περιλαμβάνουν τη ναυτία, την τάση λιποθυμίας ή ακόμη και το σοκ. Εάν δεν αντιμετωπιστεί με την αναπλήρωση υγρών και την αναζήτηση δροσερού και σκιερού καταφυγίου, η θερμική εξάντληση μπορεί να εξελιχθεί σε θερμοπληξία.
Όταν τα επίπεδα υγρών στο σώμα πέφτουν πολύ χαμηλά, η διαδικασία εφίδρωσης σταματά, η επιδερμίδα γίνεται χλωμή και ξηρή και το δέρμα γίνεται αισθητά πιο ζεστό στο άγγιγμα.
Καθώς ο οργανισμός αδυνατεί να παραμείνει δροσερός –αφού όπως είπαμε δεν μπορεί πλέον να παράγει ιδρώτα– η μέση θερμοκρασία του σώματος μπορεί να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Κατά το στάδιο αυτό εκδηλώνεται πνευματική σύγχυση, αποπροσανατολισμός, σπασμοί και κώμα, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρη οργανική ανεπάρκεια, εγκεφαλική βλάβη και εν τέλει πρόωρο θάνατο.
Οδηγίες αυτοπροστασίας από τον καύσωνα
Η αποφυγή της ηλιοθεραπείας και της βαριάς σωματικής εργασίας και άσκησης, καθώς και τα ελαφρά γεύματα είναι τα κυριότερα μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες.
Ειδικότερα, οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία και τη βαριά σωματική εργασία, να προτιμούν ελαφριά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, να φορούν καπέλο, να τρέφονται με ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, να πίνουν άφθονα υγρά και να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.
Δείτε εδώ τις κλιματιζόμενες αίθουσες που θα λειτουργήσουν σε Αθήνα - Πειραιά
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:
· Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
· Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
· Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
· Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας