«Εμφύλιος» στους γιατρούς για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί Ιατρικών Συλλόγων

Πατούλης εναντίον Βλασταράκου
3'

Τη φίμωση των Ιατρικών Συλλόγων θα έχει ως συνέπεια το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί Ιατρικών Συλλόγων, υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), εκσυγρονισμό της ιατρικής νομοθεσίας χαρακτηρίζει το ίδιο κείμενο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Το σχέδιο νόμου τέθηκε σε ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα (07/08/2017) και ο ΠΙΣ έσπευσε να χαιρετίσει τη διαδικασία και την προώθησή του στη Βουλή, τονίζοντας ότι η πρόταση του Σχεδίου Νόμου διαμορφώθηκε από Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Ιατρικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, νομικοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες και εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ.

Ωστόσο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (με πρόεδρο τον Γιώργο Πατούλη), λίγο αργότερα, κατήγγειλε το σχέδιο νόμου ως πραξικοπηματική παρέμβαση στη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων, προσπάθεια φίμωσης και αποδυνάμωσής τους. Χαρακτηρίζει το κείμενο «κακότεχνη συρραφή των ισχυουσών διατάξεων, χωρίς καμία ουσιώδη νομοτεχνική επεξεργασία η οποία έχει στόχο την αποδυνάμωση των Ιατρικών Συλλόγων, με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των ιατρών και το συγκεντρωτισμό των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να ασκείται έλεγχος από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία». Τονίζει δε, ότι αγνοήθηκε προκλητικά το αίτημα του ΙΣΑ, για αναλογική εκπροσώπηση των Ιατρικών Συλλόγων στον ΠΙΣ, ενώ αφήνει αιχμές για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καλώντας τον να δημοσιοποιήσει τη σύνθεση της Επιτροπής που εκπόνησε το σχέδιο νόμου, αλλά και τη σύνθεση και τα πρακτικά των δύο Γενικών Συνελεύσεων που έγιναν το 2014, στις οποίες η πρόταση εγκρίθηκε.

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (με πρόεδρο τον Μιχάλη Βλασταράκο) επαναλαμβάνει ότι το Σχέδιο Νόμου περί μεταρρύθμισης της νομοθεσίας του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων αποτελεί πρόταση της γενικής συνέλευσης του ΠΙΣ.

«Στην Επιτροπή η οποία επεξεργάστηκε και πρότεινε τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας συμμετείχε και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας δια του Προέδρου/Αναπληρωτή του και του Νομικού του Συμβούλου καθώς και οι Πρόεδροι μεγαλύτερων και μικρότερων Ιατρικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Ακόμη και εάν κάποιος έχει διαφορετική άποψη, οφείλει να την εκφράζει στα αρμόδια όργανα και βεβαίως να σέβεται τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων οι οποίες είναι συλλογικές» προσθέτει ο ΠΙΣ και διευκρινίζει:

«Η πρόταση του ΠΙΣ κατατέθηκε στα μέσα του 2014 επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, μέρος της οποίας (λόγω περιορισμένου χρόνου της κυβερνητικής θητείας και αδυναμίας επεξεργασίας του συνόλου του Νομοσχεδίου), είναι το Ινστιτούτο Μελετών του ΠΙΣ, το οποίο θεσμοθετήθηκε με τροπολογία. Στο Ινστιτούτο Μελετών του ΠΙΣ μετέχει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, ως Πρόεδρος του Τομέα Ιατρικού Τουρισμού, θεωρώντας μάλιστα - όπως έχει εκφράσει και δημόσια - σημαντικό τον ρόλο του Ινστιτούτου.

Τα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να έχουν πολλούς ιατρούς και ως εκ τούτου ισχυρή φωνή και δυνατότητες λειτουργίας, πλην όμως δεν πρέπει να αποδυναμώνονται οι μικρότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι, που κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία της περιοχής τους, καθώς και την ιατρική λειτουργία η οποία ασκείται με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας με ελάχιστα μέσα και προσωπικό».

Μάλιστα ο ΠΙΣ αντιστρέφει τα βέλη προς τον ΙΣΑ, καθώς του καταλογίζει προβολή κωλυμάτων με άλλους στόχους και εξυπηρέτηση επιλογών και στρατηγικών, «που ουδεμία σχέση έχουν ιδιαίτερα με τα θεσμικά προβλήματα του κλάδου μας».

«Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της Διοίκησης του ΠΙΣ και οφείλουν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα, να σέβονται τις αποφάσεις των Συλλογικών Οργάνων των Επιστημονικών Φορέων της χώρας, όπως του ΠΙΣ που είναι από τους μεγαλύτερους Επιστημονικούς Φορείς, διότι αυτό απαιτούν οι κανόνες χρηστής διοίκησης και δημοκρατίας» καταλήγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Σχετικές ειδήσεις