ΕΚΕΑ: Πώς κινήθηκε η αιμοδοσία τους θερινούς μήνες

Τον απολογισμό του κάνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για τις προσπάθειες αντιμετώπισης των ελλείψεων σε αίμα κατά τους θερινούς μήνες.
2'

Από τα μέσα Ιουνίου, το ΕΚΕΑ ξεκίνησε την αποστολή SMS στους εθελοντές αιμοδότες, απηύθυνε έκκληση από την ιστοσελίδα του, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για αιμοδοσία, οργάνωσε 20 έκτακτες πολιτικές και 30 έκτακτες στρατιωτικές εξορμήσεις, ενώ είχε και καθημερινή επικοινωνία με τα νοσοκομεία για την ανακατανομή των αποθεμάτων τους με κριτήριο τις μεγαλύτερες ανάγκες. Στόχος ήταν να προληφθούν οι ελλείψεις -που είναι πάντα μεγαλύτερες τον Αύγουστο- και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών. Συγκεκριμένα:

· Από 13 έως 28/7 εστάλησαν 285.000 SMS. Στο διάστημα αυτό αιμοδότησαν 50.000 αιμοδότες. Από αυτούς 34% είχε λάβει SMS, ενώ 6% όσων έλαβαν μήνυμα πρόσφεραν αίμα. Η καμπάνια αυτή, όπως και το Γενάρη 2017, κινητοποίησε το 6% των εθελοντών που έλαβαν SMS.

· Από 1/6/2017 έως 31/8/2017 συλλογή συνολικά 3.193 μονάδων αίματος επιπλέον

- Αιμοδοσίες Συλλόγων Εθελοντών (πολιτικές): 1.297 μονάδες

- Στρατιωτικές: 1.896 μονάδες

· Συγκριτικά συλλογή αίματος στη χώρα Ιούλιο και Αύγουστο:

- 2015 73.362 μονάδες

- 2016 77.282 μονάδες

- 2017 74.412 μονάδες

· Το Ε.ΚΕ.Α. διέθεσε τον Ιούλιο 1.109 μονάδες αίματος σε Νοσοκομεία της Αττικής, εξ αυτών 503 σε ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία σε 3 Νοσοκομεία.

· Το Ε.ΚΕ.Α. διέθεσε τον Αύγουστο 919 μονάδες αίματος σε Νοσοκομεία της Αττικής, εξ αυτών 587 σε ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία σε 3 Νοσοκομεία.

Το Ε.ΚΕ.Α. τονίζει ότι τα δύο τελευταία χρόνια επιχειρείται η εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Αιμοδοσίας της χώρας σε Εθνικό Σύστημα Αίματος. Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό διεθνώς και όφειλε να είναι αυτάρκης. Επίσης, έχει το μεγαλύτερο αριθμό μεταγγίσεων ανά πληθυσμό, καθώς δεν έχει εφαρμόσει προγράμματα για λελογισμένη χρήση του αίματος όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως τονίζει το Κέντρο, η συγκεντροποίηση της προσέλκυσης, της συλλογής, του ελέγχου, της επεξεργασίας και της διανομής του αίματος από ολιγάριθμα Κέντρα Αίματος, υπό την εποπτεία και το συντονισμό του Ε.ΚΕ.Α. σε εθνικό επίπεδο και η λειτουργία του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος που θα απεικονίζει σε πραγματικό χρόνο τα αποθέματα και τις ανάγκες θα αποτελέσουν την οριστική λύση του προβλήματος της αυτάρκειας σε αίμα. Τέλος, η Διαχείριση της Αιμοθεραπείας του Ασθενούς θα συνεισφέρει στην καλύτερη χρήση του αίματος προς όφελος των ασθενών.

Σχετικές ειδήσεις