Με το 1/3 των ΤΟΜΥ ξεκινά η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Τόσα είναι άλλωστε τα κτήρια που έχουν εξασφαλιστεί προς το παρόν για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και είναι έτοιμα και λειτουργικά, ενώ με μαεστρία θα πρέπει να γίνει η κατανομή των γιατρών στις νέες μονάδες, με δεδομένο ότι δεν καλύφθηκαν οι θέσεις πανελλαδικά. Όπως δήλωσαν, πάντως, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου, υπεύθυνος για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (19/09/2017), στα αστικά κέντρα η συμμετοχή των γιατρών ήταν ικανοποιητική, ενώ ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή των παιδιάτρων, οι οποίοι θα αποτελέσουν και την κρίσιμη μάζα γιατρών, για να κάνει τα πρώτα του βήματα το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στις υπόλοιπες ειδικότητες η συμμετοχή ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ). Επίσης, το 80% των συμμετεχόντων είναι κάτω των 40 ετών.
Για τις κενές θέσεις Γενικών Γιατρών και Παθολόγων –κυρίως σε επαρχία και νησιά-, θα ακολουθήσουν συμπληρωματικές προκηρύξεις το επόμενο διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη και την ολοκλήρωση της εξεταστικής περιόδου για την απόκτηση ειδικότητας από νέους γιατρούς, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Για τις υφιστάμενες δομές και συγκεκριμένα τα Κέντρα Υγείας, τον επόμενο μήνα θα προκηρυχθούν 450 θέσεις ειδικών γιατρών, δήλωσε ο κ. Βαρδαρός.
Σταδιακά, στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα εντάσσονται όλο και περισσότερες ΤΟΜΥ, μέχρι τον αριθμό των 239 που έχει προβλεφθεί, κάποιες εκ των οποίων θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους με ελάχιστη σύνθεση. Στις περιπτώσεις αυτές, για την κάλυψη των κενών ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί υπάρχον προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, ενώ το υπουργείο «ποντάρει» και στους ιδιώτες γιατρούς. Άλλωστε, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο διάλογος υπουργείου Υγείας – ΕΟΠΥΥ – Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τις νέες συμβάσεις των γιατρών με τον Οργανισμό. Στόχος είναι να αυξηθούν κατά 2.000 οι συμβεβλημένοι γιατροί, ενώ για πρώτη φορά θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ και οδοντίατροι.
Ως προς τη διαδικασία, οι Υγειονομικές Περιφέρειες θα πρέπει να ελέγξουν τα δικαιολογητικά των αιτούντων και να καταρτίσουν τους προσωρινούς πίνακες πρόσληψης. Μετά από μια περίοδο υποβολής ενστάσεων, θα αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες. Στη συνέχεια, κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, με καλή διαχείριση και ορθολογική κατανομή –όπως τόνισε ο κ. Ξανθός- θα τοποθετήσει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους κοινωνικούς λειτουργούς και το λοιπό προσωπικό στις μονάδες της περιοχής τους.
Το γεγονός ότι μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις, ο Ανδρέας Ξανθός απέδωσε στο σημαντικό αριθμό επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στα νοσοκομεία, οι οποίοι ξεπερνούν τους χίλιους, σε όσους μόνιμους διορισμούς έχουν γίνει στο ΕΣΥ, καθώς και στην κάλυψη θέσεων με υπηρεσία υπαίθρου σε περιφερειακά ιατρεία. Επομένως, η «δεξαμενή» γενικών ιατρών δεν είναι πολύ μεγάλη, ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Τέλος, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στη μαζική μετανάστευση νέων γιατρών τα προηγούμενα χρόνια, αναδεικνύοντας το brain-drain ως το μεγάλο στοίχημα που θα προσπαθήσει το υπουργείο Υγείας να κερδίσει. «Σαφώς δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μισθούς Κεντρικής Ευρώπης» είπε ο υπουργός Υγείας, όμως «δίνουμε ένα σήμα ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι σε μια περίοδο σταθεροποίησης και ανάπτυξης και δίνει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες, αλλά και μέσα από το πλέγμα συμβάσεων που προωθούμε του ΕΟΠΥΥ με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, ανοίγει και εκεί το πεδίο και μπορούν και εκεί να διεκδικήσουν μια αξιοπρεπή επιστημονική και επαγγελματική προοπτική».