Παρέμβαση κόλαφος: Αντίθετη η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος στην αλλαγή φύλου στα 15 έτη

Κόλαφος είναι η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, ακόμη και για ανήλικα παιδιά, ηλικίας 15 ετών.
2'

Με επιστολή της στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, η ΠΕΕ παρεμβαίνει στο καυτό ζήτημα των τελευταίων ημερών, που έχει ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από βουλευτές της συγκυβέρνησης, την Ιεραρχία της Εκκλησίας, αλλά και τον απλό κόσμο.

Αφού εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε κατά τη διάρκεια των σχετικών διαβουλεύσεων, η ΠΠΕ εκφράζει με ξεκάθαρο τρόπο την αντίθεσή της στην επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε άτομα 15 ετών, προειδοποιώντας ότι μία τέτοια διαδικασία ενδέχεται να επιβαρύνει την ψυχική τους κατάσταση.

«Θεωρούμε καθήκον μας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας για την επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε άτομα αυτής της ηλικίας (15 μέχρι την ενηλικίωση), ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου, καθώς και τις ανησυχίες μας ότι η εμπλοκή των εν λόγω νέων στη διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική τους κατάσταση», αναφέρεται στη σχετική επιστολή.

Υψηλή συννοσηρότητα κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας

Όπως υπογραμμίζει, η σύγχρονη ιατρική βιβλιογραφία επισημαίνει υψηλότερη ψυχοπαθολογία σε άτομα με «δυσφορία φύλου» σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και προσθέτει: «Επίσης παρατηρείται υψηλή συννοσηρότητα κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας, που δεν υποχωρεί με ιατρικές διαδικασίες αλλαγής φύλου και δυσφορία, που παραμένει, παρά τυχόν επιτυχείς κοινωνικές μεταβάσεις. Δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα για εφήβους που έχουν κάνει νομική ‘μετάβαση’ και για τις συνέπειες μιας τέτοιας πρακτικής».

Υπενθυμίζει, δε, ότι η πλέον πρόσφατη έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών πρακτικής υπογραμμίζει την πολύ μεγάλη πολυπλοκότητα της Διαταραχής Ταυτότητας/Δυσφορία Φύλου στην παιδική και εφηβική ηλικία και τη σημασία συμμετοχής ειδικού ψυχικής με ειδική εκπαίδευση και γνώσεις, στις αποφάσεις «κοινωνικής μετάβασης» και επισημαίνει την ανάγκη αξιολόγησης πιθανών δυσμενών ψυχολογικών και κοινωνικών εκβάσεων στη ζωή του ατόμου (ψυχική υγεία, φίλοι, οικογένεια, επάγγελμα, κοινωνικός ρόλος), όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος, τονίζει, τέλος ότι η προϋπόθεση συναίνεσης των γονέων «δεν φαίνεται ικανή να αποτρέψει δυσμενείς εκβάσεις καθώς είναι γνωστό ότι η επιμένουσα στην εφηβεία δυσφορία φύλου μπορεί να έχει τροφοδοτηθεί από γονεϊκή ανοχή ή και ενθάρρυνση», επισυνάπτοντας σχετική βιβλιογραφία που τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς της.

Σχετικές ειδήσεις