Συνεργασία ΚΕΕΛΠΝΟ – Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της προληπτικής ιατρικής

Σύμφωνο συνεργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος «Προστασία της Υγείας των Πολιτών» υπέγραψαν σήμερα, Τετάρτη (11/10/2017) ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αν. καθηγητής χειρουργικής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ και ο πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.
2'

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων επιμόρφωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης στους τομείς της δημόσιας υγείας, της διαχείρισης κινδύνων, της παροχής πρώτων βοηθειών, της εμβολιαστικής κάλυψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου των πληθυσμών.

«Σήμερα πήρε και τυπική μορφή η συνεργασία μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΔΔΥΠΠΥ, μια συνεργασία που συζητείται και προετοιμάζεται εδώ και καιρό, με στόχο τη συντονισμένη και συνεπώς πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων δημόσιας υγείας» δήλωσε ο κ. Ρόζενμπεργκ, μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας, και πρόσθεσε:

«Η δημόσια υγεία υπήρξε πάντοτε ένα σύνθετο πεδίο, τα τελευταία χρόνια όμως έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η οικονομική ύφεση και οι ελλιπείς πόροι, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, η παγκοσμιοποίηση και η κλιματική αλλαγή με τις επιπτώσεις τους στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους που καθορίζουν την υγεία των πληθυσμών διαμορφώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα. Υπό το πρίσμα αυτό, η σύμπραξη με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί πρωταρχική επιλογή του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στην προσπάθειά μας να ενδυναμώσουμε την ανθρωποκεντρική διάσταση της δημόσιας υγείας, αναμένουμε το ΕΔΔΥΠΠΥ, ως εκπρόσωπο του πολιτειακού θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να αναδειχθεί σε πολύτιμο σύμμαχο».

Από την πλευρά του, ο κ. Πατούλης δήλωσε: «Με κοινό γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας των πολιτών, με την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών, επιθυμία μας είναι να εφαρμόσουμε μέτρα προληπτικής ιατρικής. Οφείλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον πληθυσμό, και ιδιαίτερα τις ομάδες υψηλού κινδύνου, για την προσωπική διαφύλαξη της υγείας τους. Εξίσου σημαντική είναι και η πρόβλεψη μέτρων για την εμβολιαστική κάλυψη καθώς και η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου. Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων που αριθμεί 192 Δήμους-μέλη μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά με αυτήν την σύμπραξη για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού τόσο κατά τόπους όσο και ευρύτερα».

Σχετικές ειδήσεις