Ξανθός: Ο ΕΟΠΥΥ παραμένει αυτοτελής – Ενισχύεται η πολιτική και διοικητική εποπτεία του
Στην ερώτησή του ο κ. Μπαργιώτας ανέφερε ότι ο ΕΟΠΥΥ χάνει την αυτονομία του, καθώς όλες οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται στο υπουργείο Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απέρριψε στην απάντησή του τα περί απαξίωσης και υποβάθμισης του ΕΟΠΥΥ και των διοικητικών του οργάνων και αντέτεινε ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος του, με την ενίσχυση της πολιτικής, οργανωτικής και διοικητικής εποπτείας του. «Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας αυτοτελής, αλλά εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Υγείας» τόνισε ο κ. Ξανθός. Σημειώνεται, ότι προηγουμένως η εποπτεία του ΕΟΠΥΥ ανήκε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου.
Μέχρι τώρα, οι τρεις κρίσιμες και βασικές αρμοδιότητες του Υπουργείου σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, ήταν η έγκριση του προϋπολογισμού, η έγκριση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) και η έγκριση του οργανισμού του ΕΟΠΥΥ. «Αυτό που προστέθηκε είναι ορισμένες αρμοδιότητες που κακώς κατά την άποψή μας δεν υπήρχαν και στην προηγούμενη εκδοχή του οργανισμού του Υπουργείου», όπως τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους, τα ποσοστά συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων, οι κατηγορίες των παροχών που πρέπει να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ κλπ. Πρόκειται, δηλαδή, για στοιχεία μιας συνολικής πολιτικής υγείας, για τα οποία δεν μπορεί να κάνει αυτόνομα πολιτική ο ΕΟΠΥΥ, σημείωσε ο κ. Ξανθός.
Μεταξύ των αλλαγών, είναι και η συμμετοχή ως τακτικό μέλος στο ΔΣ του Οργανισμού, του αιρετού εκπροσώπου των εργαζομένων στο φορέα.
Μεγάλη προσπάθεια συμψηφισμού οφειλών
Από το τέλος του 2017, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα παράγει πλέον ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς αυτήν την περίοδο ο Οργανισμός κάνει μία μεγάλη προσπάθεια συμψηφισμού οφειλών και κλείνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
«Ήδη έχουμε πετύχει μια σημαντική κανονικότητα στις πληρωμές. Το ξέρουν πάρα πολύ καλά αυτό οι ιδιώτες πάροχοι, και οι φαρμακοποιοί και οι υπόλοιποι. Είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν η κανονικότητα. Σπάνια υπερβαίνει τους 3 με 4 μήνες και φυσικά ο ΕΟΠΥΥ έχει ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό, με πάνω από περίπου 200 εργαζόμενους, που έχουν μεταφερθεί από τον ΕΦΚΑ επειδή ακριβώς τώρα πια ο ΕΟΠΥΥ ανέλαβε και το ρόλο της εκκαθάρισης των υποβολών που κάνουν οι ασφαλισμένοι προς τον ΕΟΠΥΥ. (…) Άρα λοιπόν το πολιτικό σχέδιο είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ, που είναι ένας φορέας που διαχειρίζεται 5,5 δισ. ευρώ όταν ο κρατικός προϋπολογισμός που αφορά τον ευρύτερο τομέα της υγείας είναι 4,5 δισ., σύνολο 10 δισ. ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη υγείας, και η δημόσια δαπάνη υγείας οφείλει κατά προτεραιότητα να καλύπτει, να στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας γιατί αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία σε μια περίοδο φτωχοποίησης, ανισοτήτων και αποκλεισμού που υπήρχε μέχρι το νόμο 4368/2016 για τους ανασφάλιστους» κατέληξε ο Ανδρέας Ξανθός.