Ξανθός: Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία του νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Υγείας
Συνοδευόμενος από τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Στρατή Πλωμαρίτη, ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε όλες τις κτηριακές εγκαταστάσεις και πραγματοποίησε σύσκεψη με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των δομών με τη συμμετοχή φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βουλευτών.
Οι εργαζόμενοι επικεντρώθηκαν κυρίως στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες δύο δεκαετίες και αφορούν στα σοβαρά κτιριακά προβλήματα και τον απαρχαιωμένο ιατρικό εξοπλισμό.
Πιο συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υγείας στις Σάπες, το οποίο εξυπηρετεί 40.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σοβαρά προβλήματα στις υποδομές και στον εξοπλισμό ενώ επεσήμαναν την επιτακτική ανάγκη για δημιουργία βάσης ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας καθώς πολλοί κάτοικοι ζουν στο δύσβατο, ορεινό όγκο της περιοχής.
Στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου, οι εργαζόμενοι ανέφεραν παρόμοια προβλήματα που αφορούν περισσότερο στις κτηριακές εγκαταστάσεις και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και λιγότερο στη στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό. Τόνισαν, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει στο Κέντρο Υγείας ένα «μικρό ταμείο» που θα καλύπτει τις καθημερινές μικροδαπάνες της δομής έτσι ώστε να παρακάμπτονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια που προκύπτουν όταν παρεμβάλλεται η ανάγκη έγκρισης από την Υγειονομική Περιφέρεια.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το πολύ μέχρι τις αρχές του 2018 θα έχουν προκηρυχθεί 400-450 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η αντικατάσταση ενός μεγάλου μέρους του απαρχαιωμένου εξοπλισμού (κυρίως ακτινολογικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων) με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Ξανθός, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των εργαστηρίων και των οδοντιατρείων προκειμένου οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται από τις δημόσιες δομές και να μην είναι αναγκασμένοι να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα. Σε ό,τι αφορά στην ανάγκη δημιουργίας μικρού ταμείου στα Κέντρα Υγείας, ανέφερε ότι αυτή η ρύθμιση έχει νομοθετηθεί και θα εφαρμοστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας, αφού εξήρε το έργο των γιατρών, νοσηλευτών και όλου του προσωπικού, που όχι μόνο στηρίζουν τόσα χρόνια τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας αλλά και πραγματοποιούν δράσεις πρόληψης στην κοινότητα (εμβολιασμούς σε σχολεία, οδοντιατρική εξέταση, τεστ- ΠΑΠ κ.α.), ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ.
Στην πορεία της μεταρρύθμισης αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας και κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο.
«Είμαστε στην τελική ευθεία της έναρξης λειτουργίας του νέου μοντέλου ΠΦΥ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των γιατρών και των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώσουν τις πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα» είπε ο Ανδρέας Ξανθός.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν σχεδιαστεί 17 ΤΟΜΥ και σύμφωνα με την εκτίμηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας μπορούν στο αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η λειτουργία σε 5 από αυτές (2 στην Κομοτηνή και από 1 σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Καβάλα).
Τα κύρια χαρακτηριστικά της ολοκληρωμένης υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας είναι:
1. Η ελεύθερη πρόσβαση και η έγκαιρη φροντίδα πρώτης επαφής
2. Η συνεχής και όχι αποσπασματική φροντίδα που παρέχεται ανεξαρτήτως της ύπαρξης ασθένειας
3. Η συντονισμένη φροντίδα για την παροχή κατάλληλων και ευρέως φάσματος υπηρεσιών για το σύνολο των αναγκών υγείας
4. Η φροντίδα με επίκεντρο την οικογένεια
5. Η προσανατολισμένη στην κοινότητα φροντίδα.
Με βάση αυτά, η διασύνδεση του Συστήματος Υγείας με τις τοπικές κοινωνίες μέσω των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μπορεί να προσεγγίζει τις ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες του πληθυσμού και «ανιχνεύει» ακάλυπτες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είπε ο κ. Ξανθός. Τέλος, με την αναγκαία δικτύωση των υπηρεσιών ΠΦΥ, Ψυχικής Υγείας, αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων και Κοινωνικής Προστασίας (Κέντρα Κοινότητας, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι), προωθείται η ανάπτυξη ενός συνεκτικού και αποδοτικού συστήματος πρόληψης της νόσου και προαγωγής της υγείας.