Τζανακόπουλος: Συμψηφισμός clawback και φαρμακεία στην τεχνική συμφωνία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «προωθητική συμφωνία αναφορικά με το συμψηφισμό χρεών του ΕΟΠΥΥ με αντίστοιχα χρέη των παρόχων προς αυτόν, για την περίοδο 2012-2015, ενώ το ίδιο συνέβη και για το πρόγραμμα συμψηφισμού που αφορά στην είσπραξη του clawback από το 2017 και μετά, με τρόπο θετικό τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τους παρόχους».
Η αποπληρωμή του clawback των παρόχων υγείας θα γίνεται με μηνιαίους συμψηφισμούς με τις αντίστοιχες οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανά πάροχο, προβλέπει η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί είχαν ζητήσει με επιστολή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, «η καταβολή των οφειλομένων ποσών, να πραγματοποιηθεί σε 120 δόσεις».
Ο χρόνος της αποπληρωμής -ή ο αριθμός των μηνιαίων συμψηφισμών- εξαρτάται από το συνολικό ποσό της οφειλής ανά πάροχο, σύμφωνα με τη συμφωνία.
Ως προς το θέμα των φαρμακείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι συμφωνήθηκε με τα τεχνικά κλιμάκια η επαναρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας τους. Θεσπίζεται δε υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας φαρμακείου καθώς και υποχρεωτική συμμετοχή σε διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.
Σε εκκρεμότητα, πάντως, παραμένει η συμφωνία με τους θεσμούς για το ανώτατο όριο λειτουργίας των φαρμακείων. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είχε αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το νέο σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA).
Για το ιδιοκτησιακό, μετά την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση, έχει δρομολογηθεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Στο θέμα του ωραρίου, όμως, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να βάλει κανόνες στο πλήρως απελευθερωμένο ωράριο που ισχύει σήμερα και το οποίο επιθυμούν οι θεσμοί. Το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων είχε ως «παρενέργεια» την άρνηση φαρμακείων να ενταχθούν στο σύστημα διημέρευσης-διανυκτέρευσης, με αρνητικές συνέπειες στην πρόσβαση των πολιτών κυρίως κατά τις βραδινές ώρες.
Αφού συμφωνήθηκε το ελάχιστο ωράριο και οι υποχρεωτικές διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις, το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να μπει και ένα ανώτατο χρονικό όριο στην ημερήσια λειτουργία των φαρμακείων, ώστε να συμβαδίζει με τη λειτουργία των άλλων καταστημάτων. Εξετάζεται, επίσης, η δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας σε περιοχές που υπάρχουν ιδιαίτερες ανάγκες (τουριστικές περιοχές, νησιωτικές κτλ.)
Τέλος, μία ακόμη εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει να κάνει με το πλαίσιο για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, όπου κι εκεί υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις από την πλευρά των θεσμών και δίνουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ξανθός.