Κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων στην Κέρκυρα
Η Υπηρεσία Προστασίας Υγείας διερευνά σύμπλεγμα των περιπτώσεων των λεγεωνάριων μεταξύ των ανθρώπων που έχουν στο Ελληνικό νησί. Ένα σύμπλεγμα των περιπτώσεων της «νόσου των λεγεωνάριων» σε άτομα που ταξίδεψαν στην Κέρκυρα, αποτελεί αντικείμενο έρευνας από την Υπηρεσία Προστασίας Υγείας (HPA). Η οργάνωση είπε ότι ήταν ενήμερη από τον Αύγουστο και για τις 9 περιπτώσεις, που ήταν άτομα ηλικίας μεταξύ 39 και 79 ετών και που είχαν ταξιδέψει σε διάφορες περιοχές του Ελληνικού νησιού. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια, έπειτα από δημοσίευμα της "Guardian".
Η HPA συνεργάζεται με τους συναδέλφους στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς και με τις Ελληνικές αρχές Δημόσιας Υγείας σε προσπάθεια να βρεθεί η πιθανή πηγή της νόσου.
Η ασθένεια, που προκαλείται από το βακτηρίδιο Legionella, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή πνευμονία. Μπορεί να επιβιώσει στο νερό και μπορεί να μεταδοθεί μέσω της έκθεσης σε σταγονίδια νερού από τα συστήματα ψύξης, τις κεφαλές των ντους και βρύσες, αλλά δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.
Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσει από δύο έως 14 ημέρες μετά την έκθεση σε μια πηγή, συχνά με μια αρχική νόσος τύπου γρίπης που οδηγεί στην πνευμονία.
Ο καθηγητής Nick Phin, επικεφαλής της ΗΡΑ, δήλωσε: «η νόσος των λεγεωνάριων είναι πολύ σπάνια και δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο και έτσι ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Συνεχίζουμε τις έρευνές μας ώστε να μπορούμε να παρέχουμε τις καλύτερες συμβουλές για τους ταξιδιώτες και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο περαιτέρω περιπτώσεις».
Η οργάνωση συνεργάζεται επίσης με το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ομοσπονδία Τουριστικών Πρακτόρων για να βεβαιωθείτε ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν επίγνωση των πιθανών κινδύνων.