Η Βόρεια Ελλάδα αποκτά Κέντρο Αίματος – Σύσκεψη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Σε οικόπεδο στο Δήμο Δέλτα εξετάζεται να ανεγερθεί το Κέντρο Αίματος Βόρειας Ελλάδας -η δεύτερη τέτοια δομή πανελλαδικά-, η δημιουργία του οποίου εντάσσεται στο πλαίσιο του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την αιμοδοσία.
3'

Η δυνατότητα παραχώρησης του οικοπέδου συζητήθηκε την Πέμπτη (28/12/2017), σε σύσκεψη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν η προϊσταμένη του γραφείου Κατερίνα Νοτοπούλου, ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Χάρις Ματσούκα και η αν. πρόεδρος Μαρία Γκανίδου.

Τους τελευταίους μήνες, το Γραφείο του Πρωθυπουργού βρίσκεται σε αναζήτηση χώρου κι έχει διερευνήσει διάφορες εναλλακτικές (πιθανούς χώρους του Δημοσίου και του υπουργείου Υγείας), δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Για το οικόπεδο στο Δήμο Δέλτα, ανέφερε η κ. Ματσούκα ανέφερε: «Η ιδέα τους άρεσε πολύ (σ.σ.: στο Δήμο) και σ' εμάς, καθώς είδαμε ότι πληροί τις προδιαγραφές, που είναι να έχει εύκολη πρόσβαση, να μην είναι μέσα στον αστικό ιστό για να μπορεί να μεταφέρει αίμα και δείγματα από τις γύρω πόλεις, που θα συγκεντρώνονται στη Θεσσαλονίκη. Νομίζω πως σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε μία πλήρη πρόταση προς τον δήμο που να λέμε τι είναι αυτό ακριβώς το οποίο ζητούμε ώστε να το επεξεργαστούν και να προχωρήσουν και στο δημοτικό συμβούλιο».

Το Κέντρο Αίματος Βόρειας Ελλάδας θα έχει ουσιαστικά κάτω από την εποπτεία του τη μισή επικράτεια, στο πλαίσιο της συγκεντροποίησης των υπηρεσιών και των διαδικασιών της αιμοδοσίας υπό τη σκέπη ενός εθνικού συστήματος αιμοδοσίας. Η χώρα μας είναι η πρώτη στον κόσμο σε συλλογή αίματος ανά κάτοικο, σύμφωνα με την κ. Ματσούκα.

«Η σημασία του (σ.σ. Κέντρου) είναι πολύ μεγάλη διότι με τη συγκεντροποίηση μπορείς να έχεις καλύτερο ποιοτικό προϊόν (αίμα και παράγωγά του) γιατί γίνεται στα κέντρα η όλη διαδικασία με μία εργοστασιακού τύπου παρασκευή παραγώγων (ελεγμένης και διακριβωμένης ποιότητας). Και, συγχρόνως, αυτό, δεμένο με το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα της αιμοδοσίας, το οποίο αυτή τη στιγμή εκπονείται και βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσής του, θα μας δώσει μια πάρα πολύ καλή εικόνα της χώρας στο τι χρειάζεται σε παράγωγα και σε αίμα για να μπορούμε να το προμηθεύσουμε στα νοσοκομεία» εξήγησε η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Η συγκεντροποίηση της συλλογής αίματος, αφενός μεν παράγει πολύ μεγάλη οικονομία κλίμακας όσον αφορά στον εξοπλισμό, αφετέρου δε θα βοηθήσει να εκμεταλλευτούμε όλη την αλυσίδα παραγωγής του αίματος, π.χ. τα αιμοπετάλια, τόνισε η κ. Ματσούκα. Χαρακτηριστικό είναι πως αυτή τη στιγμή η χώρα μας αξιοποιεί μόνο το 35% των αιμοπεταλίων που υπάρχουν στα αίματα που συλλέγουμε, ενώ το 65% δεν απομονώνεται και δεν αξιοποιείται.

Το Κέντρο Αίματος αναμένεται, επίσης, να συμβάλει στην αναβάθμιση της περιοχής, όπου θα ανεγερθεί, ενώ καθοριστική θα είναι και η συμβολή του στην εξοικονόμηση προσωπικού, όταν ένα σημαντικό μέρος της αιμοδοσίας συγκεντρωθεί στα μεγάλα κέντρα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις