Ευρωπαϊκός Οδηγός Επιβίωσης από τον καρκίνο: Ξεκινά η χρήση του στην Ελλάδα
Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη μετάφραση του Οδηγού σε άλλη γλώσσα μετά την Αγγλική, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από συνεργασία της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) και της ΕΛΛΟΚ.
Ο Ευρωπαϊκός Οδηγός Επιβίωσης από τον καρκίνο που δημιουργήθηκε από την ESMO (European Society Medical Oncology) με τη συνεργασία της ECPC (European Cancer Patient Coalition), αποτέλεσε την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των ασθενών με καρκίνο και της Επιστημονικής Ογκολογικής Εταιρείας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και παρουσιάστηκε με τον Σεπτέμβριο του 2017 στο Συνέδριο της ESMO στη Μαδρίτη. Η ελληνική συμμετοχή ήταν μεγάλη στη διαμόρφωσή του, καθώς διακεκριμένοι Έλληνες ογκολόγοι ήταν μέλη της ομάδας εργασίας. Αποτέλεσμα ήταν να ενσωματωθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας, γεγονός που αυξάνει την αξία του και τη χρησιμότητά του για τους ιατρούς και τους ασθενείς στη χώρα μας.
Παράλληλα, στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 4 Φεβρουαρίου 2018, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΕΛΛΟΚ, της ΕΟΠΕ (Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος) και της ΕΕΑΟ (Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας), εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτό μία νέα εποχή στενότερης συνεργασίας και κοινών δράσεων, σε θέματα που αφορούν την ογκολογική περίθαλψη και την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων. Πλέον δίνεται η δυνατότητα για αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση και επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων σε σοβαρά θέματα που απασχολούν τους ογκολογικούς ασθενείς, επισημαίνει η ΕΛΛΟΚ.
Επίσης, τονίστηκε η σημασία της πρόληψης, της συστηματικής εφαρμογής των προσυμπτωματικών ελέγχων, και ο ρόλος που πρέπει να επιτελεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η διαπίστωση ότι στον πρόσφατο νόμο για την ΠΦΥ απουσιάζει η μέριμνα για την ογκολογική περίθαλψη, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της ΕΛΛΟΚ, σε συνδυασμό με την παρουσίαση αποτελεσμάτων μελέτης για το ίδιο θέμα σε τρίτες χώρες αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού καθώς ανέδειξε ανάγκες εκπαίδευσης, συνεργασίας και συνεκτίμησης των δεδομένων, μέσα από την εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Η ασφάλεια του ασθενούς κατά τη διάρκεια των ακτινοθεραπειών και ο ρόλος που παίζει σε αυτό ο ακτινοφυσικός αποτέλεσαν επίσης σημαντικό θέμα, ανοίγοντας τη συζήτηση σε ένα τομέα που δεν έχει προσεγγιστεί μέχρι τώρα διεξοδικά στη χώρα μας, όπως επίσης και τα Ελληνικά Κέντρα Ογκολογικής Αριστείας, στα οποία η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Τέλος, σημαντικό μέρος της συζήτησης απασχόλησαν οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου και η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπευτικές επιλογές αυξημένου κόστους. Το τοπίο στην αντιμετώπιση του καρκίνου αλλάζει, καθώς πολλά υποσχόμενες ανοσοθεραπείες και οι στοχεύουσες θεραπείες έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε περιπτώσεις όπου μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν ελπίδες επιβίωσης. Παράλληλα ο ρόλος των βιοδεικτών και η προοπτική διευρυμένης χρήσης τους στο μέλλον ανοίγουν μία διαφορετική προοπτική, στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών της νόσου. Ωστόσο η πολιτική που εφαρμόζεται από την πολιτεία δείχνει να δημιουργεί φραγές στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες αυτές και έντονη ανησυχία στην ογκολογική κοινότητα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία. Η δημιουργία ανεξάρτητου Οργανισμού Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας (ΗΤΑ), από τη χώρα μας, αποτελεί μονόδρομο για την αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος και οι ασθενείς ζητούν την άμεση δρομολόγησή του, καθώς το βήμα της ενδιάμεσης προσωρινής σύστασης επιτροπής (ΗΤΑ) δεν κρίνεται αρκετό για την διευθέτηση του προβλήματος, καταλήγει η ΕΛΛΟΚ.