Μείζον πρόβλημα οι ανεπαρκείς δημόσιες δαπάνες υγείας

Τα κύρια σημεία του συνεδρίου «The Future of Healthcare in Greece» 2018
5'

Οι δημογραφικές εξελίξεις, οι ιδιαιτερότητες της χώρας λόγω της οικονομικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών, οι προσπάθειες εξυγίανσης του συστήματος υγείας, οι ευκαιρίες για επενδύσεις, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι πανευρωπαϊκές συμμαχίες, αποτέλεσαν αντικείμενα συζήτησης στο 8ο Συνέδριο «The Future of Healthcare in Greece».

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με την προβολή της ομιλίας του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αφορούν στην Υγεία στην Ε.Ε., σημειώνοντας ότι κεντρικό πολιτικό ζήτημα αποτελεί η πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στα νέα φάρμακα, σε προσιτές τιμές αποζημίωσης. Σε μείζον πρόβλημα του Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα, αναδεικνύονται οι ανεπαρκείς δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας (5,1%), με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των δημόσιων δαπανών υγείας στην Ευρωζώνη είναι 7,2%, μεγαλύτερος κατά περίπου 40%.

Στη συνέχεια προβλήθηκε η ομιλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίες εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πλέον βρισκόμαστε στο τέλος μιας μακράς και επίπονης περιόδου για την Οικονομία και την Υγεία στη χώρα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «θα επιδιώξουμε αλλαγές και στο πεδίο της τιμολόγησης, αλλά και στο πεδίο της αποζημιωτικής πολιτικής. Έχουμε ανοίξει διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη. Το επόμενο διάστημα μπορούμε να πάμε σε ορισμένες πρώτες μετρήσιμες αλλαγές που να βελτιώνουν το σημερινό πλαίσιο το οποίο παρήγαγε στρεβλώσεις. Το μέλλον της Υγείας στη χώρα μας μπορεί να είναι και ευοίωνο και βιώσιμο».

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος τόνισε ότι η Υγεία, σύμφωνα με τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης το 2030, είναι μια πολιτική επιλογή για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «κακή» υγεία εξαντλεί την οικονομία μιας χώρας.

Πολλοί Έλληνες αναφέρουν δυσκολίες πρόσβασης σε ιατρούς ή Κέντρα Υγείας, όχι μόνο λόγω κόστους, αλλά και λόγω της απόστασης, καθώς και των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθήσουν για να οριστεί ένα ραντεβού, δήλωσε ο Gaetan Lafortune, Senior Economist, Principal Administrator at the Health Division, OECD. «Εμείς ως Ο.Ο.Σ.Α. προσπαθούμε να παρέχουμε μια συγκριτική βάση. Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι κάποια σύγκλιση μεταξύ των χωρών με τις μεγάλες και τις μικρές επιδόσεις και κάλυψη των αναγκών περίθαλψης του πληθυσμού και λειτουργίας των νοσοκομείων» ανέφερε.

Στις επενδύσεις στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, αλλά και στη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την ανάπτυξη της Ιατρικής Ακριβείας, επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας. Επεσήμανε την «Εμβληματική Πρωτοβουλία της Ιατρικής Ακριβείας που αποσκοπεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, να καταστήσει προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες, μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, τις αναδυόμενες ιατρικές προσεγγίσεις, αρχικά στην Ογκολογία και αργότερα στις καρδιολογικές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες». Ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία Ελληνικού Εθνικού Δικτύου Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας (Μ.Ι.Α.) με πρώτη φάση την εστίαση στην Ογκολογία.

Από την πλευρά του, ο Όθων Ηλιόπουλος, Associate Professor of Medicine, Harvard Medical School, Member of the Hellenic National Council of Research and Innovation (ΕΣΕΚ), αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των νεοπλασιών στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στις γονιδιακές μεταλλάξεις. Σημείωσε ότι 6.000 καρκινοπαθείς στην Ελλάδα πάσχουν από μορφές κληρονομικού καρκίνου, ήτοι το 5-10% των καρκίνων είναι κληρονομήσιμοι. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να γίνει διάγνωση στους απογόνους των πασχόντων και να ενταχθεί η διαδικασία αυτή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος Π.Ε.Φ., υποστήριξε ότι η συζήτηση για τη φαρμακευτική περίθαλψη θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί «Απαιτούνται δράσεις, βιώσιμες λύσεις και υλοποίηση ενός μεσο-μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, με συνέπεια στην εφαρμογή του» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, εξέφρασε έκκληση διακομματικής συναίνεσης για την εφαρμογή μιας εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής, για την επίτευξη συμφωνίας για ενίσχυση των προϋπολογισμών της επόμενης τριετίας, για επενδύσεις στην υγεία, την εκπαίδευση την πρόληψη, την Π.Φ.Υ., καθώς και για την ψηφιοποίηση του συνόλου των πολιτών στο Σύστημα Υγείας.

Ο Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, Γενικός Διευθυντής, GE Healthcare Southeastern Europe από τη δική του πλευρά ανέφερε ότι στην Ελλάδα, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας (αξονικοί, μαγνητικοί τομογράφοι) βρίσκεται σε απογοητευτική κατάσταση. Πρόκειται ως επί το πλείστων για απαρχαιωμένο εξοπλισμό με μέσο όρο ηλικίας πολύ πάνω από τα διεθνή πρότυπα. Επιπλέον, αυξανόμενες είναι οι εισαγωγές πεπαλαιωμένου εξοπλισμού από τρίτες χώρες (Ασία, Αν. Ευρώπη κλπ), καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός αναφορικά με την ποιότητα του εγκαθιστάμενου εξοπλισμού. Αποτέλεσμα είναι η επιβάρυνση του πληθυσμού με ιδιαίτερα αυξημένες δόσεις ακτινοβολίας. Επιπροσθέτως, οι Έλληνες ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στις σύγχρονες τεχνικές πρώιμης διάγνωσης και σε πρωτοποριακές μη επεμβατικές τεχνικές, παρά την υψηλή φορολόγησή τους. Το κόστος πληρώνει τελικά και ο ΕΟΠΥΥ, που αποζημιώνει αδιακρίτως και στο ακέραιο όλες τις εξετάσεις.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Boussias Communications και το Health Daily, με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), και του PhRMA Innovation Forum.

Σχετικές ειδήσεις