Πατούλης: Υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται
«Το υπουργείο Υγείας οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τον ιατρικό κόσμο, ενώ έχει δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας στη μετανάστευση και στερεί από τον Έλληνα ασθενή ποιοτικές υπηρεσίες υγείας επιχειρώντας να δομήσει ένα φθηνό και χαμηλής ποιότητας Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ παρά το πρόσφατο φιάσκο των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και του θεσμού του οικογενειακού ιατρού δεν αντιλαμβάνεται ότι εκείνος χρειάζεται τους ιατρούς για να παρέχει υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες και όχι το αντίστροφο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται. Είναι πρωτοφανής η προχειρότητα και η αναποτελεσματικότητα, με την οποία αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα ζητήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.
Ανεργία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΣΑ, η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε επίπεδα – ρεκόρ, καθώς το 28% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Ειδικότερα 2.100 μέλη του ΙΣΑ είναι άνεργοι, ενώ την τελευταία πενταετία 1.500 γιατροί το χρόνο κατά μέσον όρο, ζητούν πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη του ΙΣΑ είναι 24.815, όταν το 2017 ήταν 25.090 και το 2009 ήταν 25.825. Μάλιστα από την αρχή του χρόνου, μέχρι σήμερα, 281 γιατροί έχουν ζητήσει πιστοποιητικό, για να δουλέψουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού (εκδόθηκαν 118 πιστοποιητικά για Αγγλία, 26 για Γαλλία, 23 για Γερμανία κ.τ.λ.).
Clawback
Στον αφανισμό οδηγεί το υπουργείο Υγείας, πολυϊατρεία και ιατρούς με ειδικότητες εργαστηριακές και κλινικοεργαστηριακές που καλούνται να πληρώσουν παράλογα και καταστροφικά ποσά clawback. Τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ και οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Ενώσεων και των Επαγγελματικών Φορέων κατήγγειλαν την καταστροφική πολιτική του υπουργείου και ζήτησαν την άμεση απόσυρση του άδικου και παράλογου clawback που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τον ιατρικό κόσμο. Όπως εξήγησαν τα πολυϊατρεία και τα εργαστήρια της γειτονιάς, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις το clawback, φτάνει σε ποσοστό το 48% της αξίας της εξέτασης, ώστε να καθίσταται πραγματικά ανέφικτη η ορθολογική λειτουργία ενός φορέα και να υφίσταται πλέον άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.
Αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί πλατφόρμα, για τη συλλογή υπογραφών ιατρών και φορέων που πλέον απαιτούν συλλογική σύμβαση, σε επίπεδο κάθε ιατρικού συλλόγου. Επίσης πρόκειται να εξεταστεί ως άμεσο μέτρο η αποχή, αλλά και η διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ ενώ θα δημιουργηθεί Επιτροπή, για τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης και κάθε ιατρικής πράξης και εργαστηριακής εξέτασης ανά ειδικότητα, με βάση το πραγματικό κόστος, στο πλαίσιο της βέλτιστης ιατρικής πρακτική.
Οικογενειακοί γιατροί -ΤοΜΥ
Βατερλό για το υπουργείο Υγείας αποδείχθηκε σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η προσπάθεια στελέχωσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στην απαράδεκτη πρόσκληση ενδιαφέροντος, τόσο για οικογενειακούς γιατρούς όσο και για τη στελέχωση των ΤοΜΥ, καθώς προέβλεπαν απαξιωτικές αμοιβές για τους γιατρούς σε ένα θολό εργασιακό τοπίο.
Ειδικότερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χορήγησε 372 βεβαιώσεις για την πρόσκληση ενδιαφέροντος για οικογενειακούς γιατρούς ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91, για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική. Το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπερνά το 37% γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του νέου συστήματος.
Ανάλογα χαμηλό ήταν το ενδιαφέρον και για τη στελέχωση των ΤοΜΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ΤοΜΥ στην Περιφέρεια Αθηνών έγιναν μόλις 53 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων, τονίζει ο ΙΣΑ. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων μετά βίας κάλυψαν το 1/3 των θέσεων.
Ο ΙΣΑ ζητά για άλλη μια φορά να συναφθούν συλλογικές συμβάσεις με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, κατά πράξη και περίπτωση, για όλες τις ιατρικές ειδικότητες με ελεύθερη επιλογή ιατρού, για όσους ιατρούς το επιθυμούν.