Τα ευεργετικά διατροφικά συστατικά που «κρύβονται» στο… αρνί!

Σύμμαχος στην… αντιγήρανση αποδεικνύεται ο παραδοσιακός οβελίας, καθώς περιλαμβάνεται στα ευεργετικά τρόφιμα τα οποία συμβάλλουν σε μία ισορροπημένη διατροφή, τα οποία προτάθηκαν στην ημερίδα «Η Νεότητα στη μέση ηλικία».
2'

Τα 100 gr αρνιού έχουν 375 θερμίδες. Δυναμώνει τους μύες και το νευρικό σύστημα χάρη στο υψηλό πρωτεϊνικό φορτίο που περιέχει και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Έχει σίδηρο και βιταμίνη Β12, η οποία παίζει ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του λίπους, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Τα Ω3 που περιέχει προστατεύουν τον εγκέφαλο, το καρδιαγγειακό και βελτιώνουν τη διάθεση.

Η διαφοροποίηση των διατροφικών συνηθειών κατά τη μέση ηλικία αποτελεί κλειδί για την πρόληψη και την αντιγήρανση, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Η Νεότητα στη μέση ηλικία» που διοργάνωσε η Ελληνική Ακαδημία Αντιγήρανσης και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, ειδικοί στους τομείς της υγείας, της ομορφιάς, της διατροφής, της σωματικής άσκησης, της ψυχολογίας και του σεξ, παρουσίασαν τις πλέον εξελιγμένες θεραπείες που προσφέρει σήμερα η επιστήμη για τη σωστή διαχείρισή καθεμιάς από τις σημαντικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα, στον οργανισμό και στον ψυχισμό ανδρών και γυναικών που διανύουν τη μέση ηλικία, επηρεάζοντας την καθημερινότητά τους. Ορισμένες συμβουλές – κλειδιά για την πρόληψη και την αντιγήρανση, όπως αναπτύχθηκαν στην ημερίδα, είναι οι εξής:

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  • Η ισορροπημένη διατροφή – πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά- είναι απαραίτητη για τη σωματική και ψυχική υγεία καθώς και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
  • Η καθημερινή ανάγκη του οργανισμού σε λιπαρά είναι το 25- 35% των ημερησίως προσλαμβανόμενων θερμίδων. Από αυτό το ποσοστό το 10% μπορεί να καλύπτεται από κορεσμένα λίπη.
  • Το λίπος είναι το σπουδαιότερο μακροθρεπτικό συστατικό. Καίγεται αποτελεσματικά αποδίδοντας την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά του έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα καλά λίπη όπως είναι τα Ω3 EPA , DHA που τα βρίσκουμε σε ψάρια και οστρακοειδή και το ALA στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως ο λιναρόσπορος, έχουν μελετηθεί εκτενέστατα και έχουν αποδειχθεί οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους, καθώς και η ευεργετική τους επίπτωση στη γένεση νέων νευρώνων στον ενήλικο εγκέφαλο, η προστασία των κυτταρικών μεμβρανών και η προστασία έναντι των πρωτεϊνών που πιστεύεται ότι προκαλούν το Αλτσχάιμερ.
  • Τα 100 gr αρνιού έχουν 375 θερμίδες. Δυναμώνει τους μύες και το νευρικό σύστημα χάρη στο υψηλό πρωτεϊνικό φορτίο που περιέχει και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχει. Έχει σίδηρο και Β12, η οποία παίζει ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του λίπους, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Τα Ω3 που περιέχει προστατεύουν τον εγκέφαλο, το καρδιαγγειακό και βελτιώνουν τη διάθεση
  • Ο κουρκουμάς προτείνεται μαζί με πιπέρι καγιέν να γίνει μια καλή γευστική συνήθεια.
  • Το αμινοξύ τρυπτοφάνη (αυγά, πουλερικά πλην της γαλοπούλας, κόκκινο κρέας, ψάρια, καρύδια , σπανάκι κ.ά) είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της σεροτονίνης , η οποία αποτελεί ρυθμιστή της καλής διάθεσης και εξουδετερώνει την κατάθλιψη.
  • Πέραν της κατανάλωσης των ευεργετικών τροφίμων, προϊούσης της ηλικίας συνιστάται η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.

ΔΕΡΜΑ: Η επιτάχυνση της δερματικής γήρανσης που παρατηρείται λόγω των ορμονικών αλλαγών, αντιμετωπίζεται με βάση τη διάγνωση και τις οδηγίες του δερματολόγου.

  • Οι αλλοιώσεις που προκαλούν οι UV ακτινοβολίες προστίθενται στα σημάδια της ενδογενούς γήρανσης η οποία είναι γενετικά προκαθορισμένη και έτσι μιλάμε για φωτογήρανση.
  • 90% των ανθρώπων άνω των 50 ετών αναφέρουν ότι έχουν καφέ κηλίδες ρυτίδες, χαλάρωση και απώλεια πυκνότητας.
  • Η στρατηγική κατά της φωτογήρανσης είναι η προστασία και η επανόρθωση.
  • Απαραίτητη η χρήση αντιηλιακής κρέμας εμπλουτισμένης με αντιοξειδωτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, χειμώνα-καλοκαίρι.
  • Απαραίτητη η χρήση κρέμας πλούσιας σε ενυδατικά και αντιγηραντικά δραστικά συστατικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Καμία ιατρική παρέμβαση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την καθημερινή καλλυντική φροντίδα.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

• Η σωματική άσκηση αυξάνει την ενεργειακή κατανάλωση, «καίει» θερμίδες, αυξάνει τη μεταβολική δραστηριότητα ηρεμίας, αυξάνει τη μετασιτιακή θερμογένεση, βελτιώνει τη σύσταση του σώματος, αυξάνει την απώλεια λίπους, ελαχιστοποιεί την απώλεια μυϊκού ιστού, μειώνει το ενδοκοιλιακό λίπος, μειώνει την ενεργειακή πρόσληψη, μειώνει την όρεξη, μειώνει την κατανάλωση λιπαρών τροφών, προλαμβάνει την επανάκτηση του απωλεσθέντος βάρους, μειώνει τη νοσηρότητα, προκαλεί θετικές ψυχολογικές επιδράσεις.

ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ - ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ - ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ

Η έλλειψη οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά την εμμηνόπαυση προκαλεί μεταξύ άλλων επιπλοκές στο καρδιαγγειακό σύστημα (αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα), επιπλοκές στο σκελετικό σύστημα (μείωση οστικής μάζας, οστεοπόρωση) και πολλά ενοχλητικά συμπτώματα. Ως εναλλακτική λύση για την αντιμετώπισή τους προτείνεται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνες, μέταλλα και φυτοοιστρογόνα.

  • Τα φυτοοιστρογόνα είναι μη στεροειδείς φυτικές ουσίες με παρόμοια χημική δομή με οιστρογόνα. Μιμούνται τα οιστρογόνα και προσδένονται στους υποδοχείς τους. Συμβάλλουν στην ορμονική ισορροπία. Γνωστά φυτοοιστρογόνα είναι οι ισοφλαβόνες, οι λιγνάνες και οι κουμεστάνες
  • Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα φυτοοιστρογόνα μπορούν να συμβάλλουν στη μετρίαση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μέσω της εμπλοκής τους στην οιστρογονική λειτουργία του οργανισμού και τη ρύθμιση των ορμονών.
  • Το εκχύλισμα σόγιας, το φασκόμηλο και το λινάρι περιέχουν φυτοοιστρογόνα που συμβάλλουν στην ορμονική ρύθμιση, ενώ το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.
  • Η ορμονική αποκατάσταση (HRT) αποτελεί τη βάση και την ενδεικτικότερη αντιμετώπιση της ανδρόπαυσης. Αποτελεί μια εκ των παραμέτρων της ορθολογιστικής αντιγήρανσης, συμβάλλοντας έτσι στην ορμονική ισορροπία του μεσήλικα.
  • Η χρήση τεστοστερόνης αποτελεί την επιτομή-βάση της αντιγήρανσης (TRT) και τη βάση της ορμονικής αποκατάστασης στον άνδρα (HRT).
  • Η επιστήμη έχει «μεγάλες προσδοκίες» για τη χρήση των ορμονών ως «ελιξίρια νιότης», αλλά χρειάζεται ακόμα έρευνα ώστε οι ορμονικές θεραπείες αντιγήρανσης να είναι όχι μόνο αποτελεσματικές, αλλά και ακίνδυνες. Έως τότε συστήνεται σωστή διατροφή, ποσοτικά και ποιοτικά, άσκηση, διαχείριση του στρες και διατήρηση της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Δείτε τις φωτογραφίες από την ημερίδα στην gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις