Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού: Προτελευταία η Ελλάδα στον ΟΟΣΑ στις δαπάνες για την πρόληψη
ΣΦΕΕ: ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Η δαπάνη για τον εμβολιασμό, ειδικότερα, είναι η χαμηλότερη στον ΟΟΣΑ, καθώς προσεγγίζει τα 5 ευρώ ανά κάτοικο, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, η οποία πραγματοποιείται φέτος από τις 23 έως τις 29 Απριλίου.
Το κόστος των εμβολίων εντάχθηκε -ως μνημονιακό μέτρο- στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, η οποία είναι «παγωμένη» στο ανεπαρκές επίπεδο του 1,945 δισ. ευρώ. Η αγορά εμβολίων στη χώρα μας υπολογίζεται στα 110 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 80% αφορά σε παιδιατρικά και εφηβικά εμβόλια ενώ το 20% σε ενηλίκων.
«Τα εμβόλια δεν είναι θεραπεία, είναι πρόληψη της ανάγκης για θεραπεία. Θα πρέπει, συνεπώς, να συμπεριληφθούν σε έναν άλλο, ξεχωριστό προϋπολογισμό, εκείνον της πρόληψης και όχι του φαρμάκου. Ένας τέτοιος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει τις εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου εμβολιαστικού προγράμματος μαζί με το κόστος των εμβολίων, το οποίο στη χώρα μας υπολογίζεται στα 110 εκατ. ευρώ, και την καταγραφή της εμβολιαστικής κάλυψης. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή!» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου.
Στη χώρα μας, τα εμβόλια πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και χορηγούνται δωρεάν. Για τα παιδιά που διαμένουν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών, εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού με εμβόλια προτεραιότητας, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εμβολιασμό για 10 νοσήματα και έχουν χορηγηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, περισσότερες από 65.000 δόσεις εμβολίων με τη μορφή εξορμήσεων μαζικού εμβολιασμού.
Τι είναι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού αποτελεί μία πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εφαρμόζεται από τα κράτη-μέλη και συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Για μία εβδομάδα, όλες οι χώρες ενώνουν τις προσπάθειές τους υιοθετώντας ένα κοινό σύνθημα, που φέτος είναι "Protected Together, #Vaccines Work”, οργανώνοντας δραστηριότητες με κύριο σκοπό την ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα οφέλη των εμβολίων σε κάθε στάδιο της ζωής, ως ατομικό δικαίωμα και κοινωνική ευθύνη.
Στη χώρα μας, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προγραμματίσει δράσεις ενημέρωσης του κοινού, υπό το σύνθημα «Ας προστατευθούμε όλοι μαζί - Λέμε “Ναι” στον εμβολιασμό». Εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμών:
- στην Αθήνα – επί του πεζόδρομου της οδού Ερμού στη συμβολή με την οδό Νίκης, την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 και ώρα 10:00-16:00 και
- στη Θεσσαλονίκη – Πλατεία Αριστοτέλους, την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 και ώρα 10:00-16:00.
Η Γενική Συνέλευση του ΠΟΥ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δεκαετία των Εμβολίων», έχει καταρτίσει Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης με το οποίο στοχεύει στην επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης σε ποσοστό 90% για όλα τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο έως το 2020.
Στο πλαίσιο της κοινής αυτής προσπάθειας, ο ΣΦΕΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν για την ορθή ενημέρωση των πολιτών για τον εμβολιασμό. Όπως επισημαίνει, η ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων μειώνει τόσο το άμεσο κόστος (ιατρική αντιμετώπιση των σχετιζόμενων με τον εμβολιασμό νοσημάτων και των επιπλοκών τους), όσο και το έμμεσο κόστος (νοσηλεία, απώλεια ωρών εργασίας).
Τα οφέλη του εμβολιασμού για τη δημόσια υγεία
Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα από τα δέκα σημαντικότερα επιτεύγματα του 20ου αιώνα στην προστασία και την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Χάρη στην ανακάλυψη των εμβολίων και την ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων, εξαλείφθηκε μία σειρά από θανατηφόρα μολυσματικά νοσήματα (διφθερίτιδα, πολυομελίτιδα), επήλθε σημαντική μείωση του φορτίου μεταδοτικών νοσημάτων και απελευθερώθηκαν πόροι των υγειονομικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλη την υφήλιο, προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, ενώ 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία. Εκτιμάται ότι μπορούν να αποφευχθούν 1,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, ενώ επιπρόσθετα, ο μαζικός εμβολιασμός παρέχει πολλαπλά οφέλη στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.
Εκτός από αποτελεσματική παρέμβαση στη δημόσια υγεία, ο εμβολιασμός αποτελεί και μακροχρόνια επένδυση στην υγεία και ευημερία των παιδιών, τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Από τη βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως: διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη.
Τα οφέλη του εμβολιασμού όμως κατανέμονται άνισα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολλά παιδιά να στερούνται την προστασία που δικαιούνται. Ένα στα 15 βρέφη στην Ευρώπη δεν έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση εμβολίου έναντι της ιλαράς το 2016, ενώ ένα στα 21 δεν έλαβε όλες τις συνιστώμενες δόσεις εμβολίου έναντι της διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη. Η εφαρμογή εμβολίου έναντι λοιμώξεων από HPV παραμένει κάτω από 50% σε ορισμένες χώρες.
Οι πρόσφατες επιδημίες ιλαράς, που εμφανίστηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα, τονίζουν την ευθύνη που έχουν όλες οι χώρες να ενισχύσουν τα προγράμματα εμβολιασμού ως μέτρο ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό για τα παιδιά, τους ενήλικες, τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και για τους πρόσφυγες/μετανάστες.