Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Η πρώτη λεπτομερής καταγραφή χρήσης στην Ελλάδα (pics)
Η πλειονότητα των ατμιστών έχει διακόψει το κάπνισμα - Σχεδόν μηδενική η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου από μη-καπνιστές
Σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία παρουσιάζει η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστημονικές ομάδες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστημίων Πατρών και Μακεδονίας και ανέλυσε τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.058 ενηλίκων στο Νομό Αττικής.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 5% του πληθυσμού χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο, που αντιστοιχεί σε περίπου 158.000 ατμιστές (στο Νομό Αττικής). Το 98,5% αυτών είναι πρώην και νυν καπνιστές, ενώ σημαντικό εύρημα είναι πως το 62,2% δηλώνουν ότι έχουν διακόψει το κάπνισμα.
«Η Ελλάδα αποτελεί την πιο επιτυχημένη μέχρι τώρα χώρα παγκοσμίως στο ποσοστό των ατμιστών που έχουν διακόψει το κάπνισμα» δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. «Ενώ στην Αγγλία, που αποτελεί πρότυπο στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, το 52% των ατμιστών έχουν διακόψει το κάπνισμα, στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει το 60%, που αποτελεί το υψηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό παγκοσμίως και αντιστοιχεί σε σχεδόν 100.000 άτομα στο Νομό Αττικής», συνέχισε.
Η μελέτη δείχνει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο όχι μόνο δεν αποτελεί «προθάλαμο» του καπνίσματος αλλά, αντίθετα, συμβάλλει στη διακοπή του καπνίσματος με αναμενόμενα σημαντικά οφέλη στην υγεία των καπνιστών. «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ελκυστικά σε μη-καπνιστές, αφού μόλις το 1,5% των ατμιστών στη μελέτη μας δεν είχε καπνίσει ποτέ στο παρελθόν» δήλωσε η Αναστασία Μπαρμπούνη, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. «Αυτό αποτελεί εξαιρετικά καθησυχαστικό εύρημα σχετικά με τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο προάγει το κάπνισμα», πρόσθεσε.
«Τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου υπόκεινται σε ελέγχους σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πολλές μελέτες δείχνουν πως είναι πολύ λιγότερο βλαπτικά από το κάπνισμα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Τα αποτελέσματα δείχνουν την αναγκαιότητα κάθε νομοθετική προσέγγιση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. «Όπως και σε κάθε θέμα Δημόσιας Υγείας, έτσι και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο η λεπτομερής καταγραφή της χρήσης στον πληθυσμό είναι καθοριστική στην κατανόηση της πραγματικότητας και στην επιλογή της κατάλληλης νομοθεσίας» δήλωσε ο Γεώργιος Σιάκας, διευθυντής Ερευνών της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Η συγκεκριμένη μελέτη σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίζει το τοπίο και προσφέρει την ευκαιρία για νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν περισσότερους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα» κατέληξε.
Δείτε τις φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr