Τσίπρας: Αύξηση ορίου δαπανών στην Υγεία στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας (ΠΦΥ) και του προϋπολογισμού για την υγεία είναι τα δύο κύρια σημεία -με άμεση εφαρμογή- του σχεδίου της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, στον τομέα του Κοινωνικού Κράτους.
Η τέταρτη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας «είναι ακόμη ένα καθοριστικό βήμα προς τον στόχο για οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο», περιλαμβάνει μια σειρά θετικών διατάξεων για την ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισηγητική του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα (21/05/2018). Σε προτεραιότητα βρίσκεται η περαιτέρω ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την αύξηση του ορίου δαπανών για την Υγεία.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ενίσχυση του προϋπολογισμού για την Υγεία, για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Μάλιστα, η αύξηση αυτή θα αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Το ζήτημα της αύξησης της δημόσιας δαπάνης τέθηκε και επισήμως στους «θεσμούς», στην τελευταία συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, οι σχετικές αποφάσεις παραπέμπονταν για να ληφθούν σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σχετικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, την «αναγκαία αύξηση του ορίου δαπανών του Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ) για την πληρέστερη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών. Θεωρώ ότι θα συμφωνήσουμε στη δυνατότητα σταδιακής ενίσχυσης των ορίων με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, με ταυτόχρονη διατήρηση του μηχανισμού των κλειστών προϋπολογισμών και των αυτόματων επιστροφών (clawback)».
Η αύξηση του ορίου δαπανών αναμένεται να αγγίξει και τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία παραμένει καθηλωμένη τα τελευταία 4 χρόνια στο ανεπαρκές 1,945 δισ. ευρώ, βάζοντας ένα είδος «ταβανιού» στο τεράστιο clawback.
Ως προς το σκέλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» την ανάπτυξη του δικτύου των νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας (TOMY) σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και να ξεπεράσει τα εμπόδια με τις συμβάσεις των γιατρών, ώστε να λειτουργήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. «Επιτάχυνση θα υπάρξει και έχουμε δεσμευτεί γι' αυτό, όχι επειδή το ζητούν οι "θεσμοί" αλλά επειδή μας ενδιαφέρει και εμάς να υλοποιηθούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν το πολιτικό σχέδιο της καθολικής κάλυψης, της προτεραιότητας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, της θεσμικής "θωράκισης" του συστήματος απέναντι στη σπατάλη και τη διαφθορά» είχε τονίσει ο Ανδρέας Ξανθός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.