Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ από τα Κέντρα Αποκατάστασης για το νέο Κανονισμό Παροχών
Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) με εξώδικη δήλωση προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τα μέλη του ΔΣ, προειδοποιεί για προσφυγή στη Δικαιοσύνη σε Ελλάδα και Ευρώπη, εάν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά της πριν τεθεί σε εφαρμογή ο νέος ΕΚΠΥ. Το εξώδικο κοινοποιείται, επίσης, στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.
Ήδη με επιστολή της, μία ημέρα πριν ψηφιστεί ο νέος κανονισμός από το ΔΣ του ΕΟΠΠΥ, η Ένωση διαμαρτυρόταν γιατί δεν κλήθηκε να καταθέσεις τις απόψεις της, δεν έγινε διαδικασία διαβούλευσης μέσω δημόσιας πρόσκλησης του ΕΟΠΥΥ, ούτε έλαβε γνώση του υπό ψήφιση σχεδίου. Ζητούσε δε αναβολή της ψηφοφορίας ώστε να υπάρξει διαβούλευση μικρής χρονικής διάρκειας.
Ωστόσο, ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας ψηφίστηκε την Τετάρτη (14/06/2018), παρουσία 10 μελών του ΔΣ, όπως αναφέρει η ΕΚΑΕ. Σύμφωνα με την εξώδικη δήλωση, η ΕΚΑΕ επιφυλάσσεται για τη νομιμότητα της έγκρισης του νέου Κανονισμού από τον ΕΟΠΥΥ, «εστιάζοντας στην εν τοις πράγμασι τεχνητή πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε το κείμενο του Κανονισμού. Υπενθυμίζουμε ότι, στην πραγματικότητα 5 μέλη του ΔΣ ψήφισαν τον Κανονισμό, ενώ τα άλλα 5 αντιτάχθηκαν σε αυτόν, αφού τα τρία τον καταψήφισαν και τα άλλα δύο αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας». Επίσης, η Ένωση επιφυλάσσεται για τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα του νέου ΕΚΠΥ. Εντοπίζει «προχειρότητες», «αλληλοεπικαλύψεις σε νόμους και διατάξεις» και «ασάφειες». Ειδικότερα, η ΕΚΑΕ επισημαίνει:
«Α. Καταργείται ο Ν. 2072/1992 και το ΠΔ 382/2000 (από μία Κοινή Υπουργική απόφαση;), αφού καταργούνται μέσω της μη κάλυψης του ΕΟΠΥΥ, τόσο οι αρμοδιότητες των Κέντρων Αποκατάστασης, όσο και οι περισσότερες νόσοι που χρήζουν Ιατρικής Αποκατάστασης. Καταργείται επίσης, ειδικά για τη χώρα μας και η έννοια της ίδιας της Ιατρικής Αποκατάστασης, αφού ο Κανονισμός ουδόλως έχει λάβει υπόψιν της τις ευρωπαϊκές και διεθνείς προϋποθέσεις για την αποκατάσταση παθήσεων και βλαβών, όπως έχουν αποτυπωθεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης κι έχουν αρμοδίως κατατεθεί στον Οργανισμό.
Β. Καταργείται η Υπουργική Απόφαση Π4α οικ. 4633/29 (9ος 1993), σύμφωνα με την οποία έχουν κατασκευαστεί και αδειοδοτηθεί όλα τα ΚΑΑ Ημερήσιας νοσηλείας, ενώ καταργείται η έννοια του ειδικού ημερήσιου νοσηλίου, αφού υποχρεώνει τον θεράποντα ιατρό να προβαίνει σε απαγορευτικές θεραπευτικές δράσεις κάνοντας καταχρηστική ερμηνεία του ΠΔ 383/2002.
Γ. Αν και είναι γνωστό ότι η ΥΠΕΔΥΦΚΑ στερείται αρμοδιότητας στα Κέντρα Αποκατάστασης, ελλείψει εξουσιοδοτήσεως από νόμο, με τον νέο Κανονισμό θα της δίνεται το δικαίωμα να επιχειρεί καταχρηστικά ελέγχους σε βάρος μας, απομυζώντας και την τελευταία σταγόνα ζωής μας.
Έχοντας πλέον την όλη εικόνα, διαπιστώνουμε ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΟΠΥΥ, εδώ και πολύ καιρό, άρχισε να "χτίζει" και να εφαρμόζει σταδιακά, αυθαίρετα και παράνομα, αυτόν τον "Κανονισμό". Στην αρχή κατάργησε τη Νόσο Πάρκινσον, ως Νόσο που χρήζει αποκατάστασης, άλλοτε μη αποδεχόμενος (!) ότι ανήκει στην εξωπυραμιδική συνδρομή, άλλοτε θεωρώντας ότι δεν διαγνώστηκε προσφάτως. Στη συνέχεια άρχισε να περικόπτει τις εγκεφαλικές βλάβες, ορίζοντας παράλογα κριτήρια για την έγκρισή τους. Για τους λόγους αυτούς διαμαρτυρηθήκαμε εξωδίκως τον Δεκέμβριο του 2017.
Τώρα περικόπτει και τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, μία νόσο που χτυπά ακόμα και παιδιά 20 ετών! Αποκλείει ασθενείς με χειρουργημένα κατάγματα κάτω άκρων, λησμονώντας ότι πρόκειται για την πλειοψηφία ηλικιωμένων ατόμων με πολλαπλά παθολογικά προβλήματα, που έτσι, καταδικάζονται σε θάνατο ή γρήγορο, ή αργό, όταν "λιώνουν" στο σπίτι μαζί με τους οικείους τους… Καθιστά τυραννικές τις διαδικασίες εισαγωγής ασθενούς σε ΚΑΑ, ώστε να αποθαρρύνεται η οικογένειά του και να ζητά άλλες πρόχειρες και "μαύρες" λύσεις, αν και την ίδια στιγμή, διευκολύνει τις διαδικασίες νοσηλείας και αποκατάστασης σε άλλες χώρες, για τις οποίες ο Οργανισμός, αίφνης διαθέτει τους οικονομικούς πόρους προς κάλυψή τους. Τέλος ουσιαστικά καταργεί τα ΚΑΑ Ημερήσιας Νοσηλείας, προτάσσοντας τις αποσπασματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις για όλες τις νόσους».
Πάντως, τα Κέντρα Αποκατάστασης θεωρούν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος «για μια δημιουργική συνεργασία» του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας με όλους τους παρόχους, ώστε να συνταχθεί ένας σύγχρονος επιστημονικά Κανονισμός ή να διορθωθεί ο συγκεκριμένος λαμβάνοντας υπόψη τον περαιτέρω εξορθολογισμό του Οργανισμού, την οικονομική συγκυρία, με επίκεντρο τον ασθενή και τις ποιοτικές υπηρεσίες ιατρικής αποκατάστασης.