ΠΟΕΔΗΝ: Η εικόνα των ακτινοθεραπειών στην Ελλάδα - Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανήματα

Αναλυτικά στοιχεία για τις ακτινοθεραπείες που πραγματοποιήθηκαν το 2017 στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, συγκέντρωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Με βάση τα στοιχεία, περίπου 13.000 καρκινοπαθείς το χρόνο δεν καταφέρνουν να κάνουν ακτινοθεραπείες, υποστηρίζει η Ομοσπονδία, λόγω έλλειψης μηχανημάτων και προσωπικού, με το χρόνο αναμονής να κυμαίνεται από δύο έως τρεις μήνες.

ΠΟΕΔΗΝ: Η εικόνα των ακτινοθεραπειών στην Ελλάδα - Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανήματα
5'

Στην Ελλάδα οι ασθενείς με καρκίνο είναι περίπου 50.000 ανά έτος, εκ των οποίων οι 35.000 χρειάζονται ακτινοθεραπεία, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, επικαλούμενη τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Γεώργιο Πισσάκα. Το σύνολο των ασθενών που έκαναν ακτινοθεραπεία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα το 2017, είναι 22.768.

Με βάση τα διεθνή στάνταρ, χρειάζονται 6 -7 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Στη χώρα μας λειτουργούν μόνο 27 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα - γραμμικοί επιταχυντές στα δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή λιγότερα από 3 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Γι’ αυτό υπάρχουν οι μεγάλες λίστες αναμονής και οι χιλιάδες αποκλεισμένοι, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία λειτουργούν άλλα 20 μηχανήματα, όμως «η θεραπεία κοστίζει γι’ αυτό δεν μπορούν να απευθυνθούν πολλοί καρκινοπαθείς. Επιβαρύνονται με το 15% του κόστους θεραπείας που είναι περίπου 2.500 ευρώ και ολόκληρη την αμοιβή του γιατρού που φθάνει τις 2.000 ευρώ. Πόσοι καρκινοπαθείς έχουν τη δυνατότητα σήμερα να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα;» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Από τα 27 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα των δημόσιων νοσοκομείων, τα 10 προέρχονται από δωρεές. «Τους 10 γραμμικούς επιταχυντές της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση του Ιδρύματος για τη δωρεά, δεν κατάφεραν όλα τα νοσοκομεία να τους παραλάβουν και να τους θέσουν σε λειτουργία. Μόνο επτά γραμμικοί επιταχυντές τοποθετήθηκαν και λειτουργούν και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτά συμβαίνουν λόγω έλλειψης κονδυλίων για την κατασκευή των χώρων υποδοχής με προδιαγραφές ακτινοπροστασίας και των τραγικών ελλείψεων προσωπικού Ακτινοθεραπείας. Ακόμη και τα επτά που τοποθετήθηκαν, δεν λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη λόγω ελλείψεων προσωπικού. Τοποθετήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Αττικόν, στο Ρίο, στο ΠΑΓΝΗ, στην Αλεξανδρούπολη και στο Θεαγένειο. Για τρείς γραμμικούς επιταχυντές της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου γίνονται ακόμη εργασίες τοποθέτησης, παρότι οι λίστες αναμονής κοστίζουν ζωές καρκινοπαθών, στα νοσοκομεία Αλεξάνδρα, Αττικόν και ΠΑΓΝΗ» υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Ωστόσο τονίζει ότι με την υποδοχή της δωρεάς, κυρίως του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, η τεχνολογία του δημοσίου τομέα (ΕΣΥ) προηγείται έναντι του ιδιωτικού στην Ακτινοθεραπεία.

Το 2017, στα 27 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα των δημόσιων νοσοκομείων, έκαναν ακτινοθεραπεία 13.520 καρκινοπαθείς σε 325.000 συνεδρίες. Άλλοι 9.266 καρκινοπαθείς έκαναν ακτινοθεραπεία σε 199.000 συνεδρίες στα 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του ιδιωτικού τομέα. Το σύνολο των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα το έτος 2017 είναι 22.768, συμπεριλαμβανομένου και του Κοβαλτίου. Επομένως εξυπηρετούνται πολύ λιγότεροι ασθενείς σε σχέση με τις ανάγκες, υπολογίζοντας τον αριθμό αυτό στις 13.000, είναι το συμπέρασμα που καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Αναλυτικά η εικόνα των ακτινοθεραπειών το 2017 στα δημόσια νοσοκομεία

Στα νοσοκομεία της Αττικής λειτουργούν 10 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και το έτος 2017 εξυπηρετήθηκαν μόνο 5.031 ασθενείς.

Στη Θεσσαλονίκη 8 (7 το έτος 2017) και εξυπηρετήθηκαν μόνο 4.353 ασθενείς.

Στην Ανατολική Μακεδονία 1 και εξυπηρετήθηκαν 233 ασθενείς.

Στη Θεσσαλία 2 (1 το έτος 2017) και εξυπηρετήθηκαν 850 ασθενείς

Στην Ήπειρο 2 και εξυπηρετήθηκαν 800 ασθενείς.

Στη Δυτική Ελλάδα 2 και εξυπηρετήθηκαν 1.286 ασθενείς.

Στην Κρήτη 2 και εξυπηρετήθηκαν 970 ασθενείς.

Η κατάσταση του προσωπικού στα τμήματα Ακτινοθεραπείας

Για να λειτουργήσει ένας Γραμμικός Επιταχυντής χρειάζονται:

  • 2 Τεχνολόγοι (ένας υποχρεωτικά ΤΕ)
  • 1 Ιατρός Ακτινοθεραπείας
  • 1 Ακτινοφυσικός
  • 1 Νοσηλευτής.

Οι κενές οργανικές θέσεις στις εν λόγω ειδικότητες είναι πάνω από 40% ειδικά στους Τεχνολόγους, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «γι’ αυτό δεν διευρύνουν το ωράριο τα δημόσια νοσοκομεία στη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων». Το προσωπικό των τμημάτων Ακτινοθεραπείας εξυπηρετεί επίσης: εγκαταστάσεις απεικόνισης, εξομοιωτή, αξονικό, βραχυθεραπεία, μονάδα Κοβαλτίου.

ΠΓΝ. ΛΑΡΙΣΑΣ: Υπηρετούν 2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 4 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας. Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.

ΑΧΕΠΑ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ): Υπηρετούν 3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 4 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας. Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.

Π.Α.Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Υπηρετούν 3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας, 1 Παρασκευάστρια. Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.

Π.Γ.Ν.Α. «ΑΤΤΙΚΟΝ»: Υπηρετούν 7 Επαγγελματίες 5 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας. Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.

Γ.Ο.Ν.Κ. ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ: Υπηρετούν 3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας, 1 Παρασκευάστρια. Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια, έως τις 5 το απόγευμα.

Ε.Α.Ν.Π. «ΜΕΤΑΞΑ»: Υπηρετούν 9 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας. Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και μόνο η γραμμική δουλεύει έως τις 7 το απόγευμα.

Π.Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Υπηρετούν 3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας. Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ: Υπηρετούν 13 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 16 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας. Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια έως τις 7 το απόγευμα.

Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: Υπηρετούν 4 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 3 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας. Υπό εγκατάσταση ο Γραμμικός Επιταχυντής, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου.

Γ.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Υπηρετούν 2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 8 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας. Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και απογευματινά ιατρεία.

Π.Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Υπηρετούν 2 Επαγγελματίες (1 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.

«ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Υπηρετούν 2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 8 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας. Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και γίνονται απογευματινά ιατρεία.

Π.Γ.Ν.Π. Ρίου: Υπηρετούν 1 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας, 1 Παρασκευάστρια. Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και απογευματινά ιατρεία.

Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»: Υπηρετούν ουσιαστικά 2 Επαγγελματίες (2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας,1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας που λείπει σε μακροχρόνια άδεια). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και γίνονται απογευματινά ιατρεία.

«ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ»: Υπηρετούν 2 Επαγγελματίες Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»: Υπηρετούν 3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας. Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε1 βάρδια.

ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Υπηρετούν 3 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας. Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και γίνονται απογευματινά ιατρεία.

401 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Υπηρετούν 3 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας. Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.

424 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Υπηρετούν 2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας. Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή