Περισσότερο ευάλωτες στο αλκοόλ οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες

Τρεις φορές πιο γρήγορα παθαίνουν ζημιά οι γυναίκες στον εγκέφαλό τους σε σχέση με τους άνδρες αλκοολικούς, σύμφωνα με μία νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι βλάβη σχετίζεται κυρίως με τη λειτουργία της σεροτονίνης δηλαδή με εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την ψυχική διάθεση, τις ορμές και τον ύπνο.

Περισσότερο ευάλωτες στο αλκοόλ οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες
1'


Οι γυναίκες ειδικότερα υφίστανται μείωση κατά 50% της λειτουργίας της σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους μετά από τέσσερα χρόνια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ .

Οι άνδρες από την άλλη πλευρά , πρέπει να πίνουν την ίδια ποσότητα επί 12 χρόνια, δηλαδή επί τριπλάσιο χρόνο για να πάθουν αναλόγου μεγέθους βλάβη ,όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και της Ακαδημίας Σαλγκρένσκα, με επικεφαλής την Κριστίνα Μπέργκλουντ, που κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό για θέματα αλκοολισμού «Alcoholism: Clinical and Experimental Research», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η βλάβη προχωρά πολύ πιο γρήγορα στις γυναίκες», δήλωσε η Μπέργκλουντ. Η σεροτονίνη είναι μια ουσία (νευροδιαβιβαστής) που, μεταξύ άλλων, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση της ψυχικής διάθεσης (για αυτό αποτελεί «στόχο» των αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων), στον έλεγχο των ορμών, καθώς και στον κύκλο του ύπνου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν τους εγκεφάλους 42 ανθρώπων εξαρτημένων από το αλκοόλ, από τους οποίους το ένα τρίτο ήσαν γυναίκες, καθώς και για λόγους σύγκρισης τον εγκέφαλο 28 μη αλκοολικών. Οι αλκοολικοί αποδείχτηκε ότι είχαν σημαντικά μικρότερες λειτουργίες της σεροτονίνης σε σχέση με όσους δεν έπιναν πολύ, κάτι αναμενόμενο.

Όσον αφορά στο είδος των βλαβών που προκαλούνται μεταξύ γυναικών και ανδρών ,οι επιστήμονες διαπιστώνουν πως αυτές είναι παρόμοιες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή