Οι Δήμοι στη «μάχη» κατά του αντιεμβολιαστικού κινήματος
Το επόμενο δίμηνο, το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, 19 Δήμοι της Ελλάδας θα μπουν στη μάχη για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού συμμετέχοντας στην εκστρατεία ενημέρωσης του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ).
Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στους εμβολιασμούς ενηλίκων για τη γρίπη, την πνευμονία και τον έρπητα ζωστήρα. Ενημερωτικές ημερίδες με ομιλητές έγκριτους γιατρούς – λοιμωξιολόγους, για αυτές τις 3 βασικές ασθένειες των ενηλίκων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, θα πραγματοποιηθούν στα κεντρικά ΚΑΠΗ των Δήμων.
Στην Αττική, συμμετέχουν 11 Δήμοι (Αγ. Ανάργυροι, Άλιμος, Ηλιούπολη, Ηράκλειο, Ίλιον, Καλλιθέα, Κορυδαλλός, Μαρούσι, Π. Φάληρο, Περιστέρι, Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα) και 8 σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη (Αμπελόκηποι – Μενεμένη και Κορδελιό – Εύοσμος), και στην Περιφέρεια (Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα, Ιωάννινα, Γρεβενά και Κοζάνη). Η πρόσκληση του κοινού θα γίνει μέσα από τις Δημοτικές δομές, με την αποστολή ηλεκτρονικών προσκλήσεων, την ανάρτηση αφισών σε επιλεγμένα σημεία κλπ. Η ενημερωτική εκστρατεία τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, ενώ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών MSD και ΒΙΑΝΕΞ.
Την έναρξη της εκστρατείας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης. «Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εμβολιαστικά Προγράμματα τόσο για τον παιδικό όσο και για τον ενήλικο πληθυσμό. Ο εμβολιασμός ως πράξη ατομικής ευθύνης έχει επιπλέον σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις όπως η ανοσία της κοινότητας και η προστασία συγκεκριμένων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Επίσης η μείωση της επίπτωσης της νόσου που επιτυγχάνεται είναι μεγαλύτερη, καθώς ο εμβολιασμός μειώνει την εξάπλωση των μολυσματικών παραγόντων» δήλωσε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου. Ως στόχους της εκστρατείας έθεσε πρώτα και κύρια την ενημέρωση των πολιτών, ώστε να χάσει η χώρα τα «πρωτεία» στα κρούσματα και τους θανάτους από την εποχική γρίπη, καθώς και τα «πρωτεία» στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Όπως εξήγησε, η εμβολιαστική θωράκιση περιορίζει τη χρήση αντιβιοτικών, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής. «Η χώρα πρέπει να οπλιστεί μέσα από την πρόληψη» τόνισε.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, (MD. PhD, Διευθυντής Παθολογικής και Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών) ανέδειξε τη σημασία της εκστρατείας, σε μια εποχή που ο εμβολιασμός έχει μπει στο στόχαστρο του λεγόμενου «αντιεμβολιαστικού κινήματος», με ολέθρια αποτελέσματα για τη Δημόσια Υγεία. Υπογράμμισε ότι η χώρα μας υπολείπεται του καθορισμένου στόχου των Διεθνών Οργανισμών Υγείας όσο και των Ειδικών Επιστημονικών Εταιρειών αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ενώ παρουσίασε αναλυτικά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες αν δεν προβούν έγκαιρα ή και καθόλου, στον εμβολιασμό για μερικές από τις συνηθέστερες νόσους που αντιμετωπίζουν οι ηλικιακές αυτές ομάδες και για τις οποίες υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια, όπως η γρίπη, η πνευμονία και ο έρπητας ζωστήρας.
Αναφερόμενος και ο κ. Πατούλης στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, τόνισε ότι «ο πέλεκυς θα είναι βαρύς» για όποιον γιατρό –μέλος του ΙΣΑ δρα αντιεπιστημονικά και εκφράζει δημοσίως ψεύδη, καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως.
Ερωτηθείς για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο Γιώργος Πατούλης επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε κρούσματα και θανάτους, πίσω από τη Σερβία και την Ιταλία οι οποίες έχουν και μεγαλύτερο πληθυσμό. Επίσης, μόνο στην Ελλάδα έχει σημειωθεί θάνατος σε αστική περιοχή και συγκεκριμένα στην Αττική, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν έγιναν επαρκείς ψεκασμοί και με αποτελεσματικό τρόπο. Απέδωσε ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και στο υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα στο Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο. Οι ψεκασμοί ξεκίνησαν καθυστερημένα, μετά το Πάσχα, ενώ θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν, όταν ακόμα ο πληθυσμός των κουνουπιών βρισκόταν στο στάδιο της προνύμφης, ανέφερε. Επίσης, έθιξε και το ζήτημα της μη ύπαρξης πιστοποίησης για τα συνεργεία (εργολαβίες) που αναλαμβάνουν να κάνουν τους ψεκασμούς. Τέλος, κάλεσε τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να εκπονήσει για την επόμενη χρονιά ένα σχέδιο εθνικού προγραμματισμού, ώστε να μην επαναληφθεί η μεγάλη εξάπλωση των κρουσμάτων του ιού.