Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β προκαλεί αναστάτωση στη Νίκαια

Ένα ακόμη κρούσμα μηνιγγίτιδας προκαλεί ιδιαίτερη αναστάτωση σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Αυτή τη φορά, το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή της Νίκαιας, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για τη σοβαρή αυτή νόσο και την έλλειψη ενημέρωσης και πρόληψης.

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β προκαλεί αναστάτωση στη Νίκαια
3'

Το πιο πρόσφατο «θύμα» της νόσου είναι ένα τετράχρονο αγοράκι, το οποίο νοσηλεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» με Μηνιγγίτιδα Τύπου Β, έχοντας πλέον διαφύγει τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του.

Παράλληλα, διασφαλίστηκε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να παραμείνουν ασφαλείς οι συμμαθητές του αγοριού και να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναστάτωση. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε οδηγία να λάβουν άμεσα, όλοι οι συμμαθητές του τετράχρονου αγοριού σε Παιδικό Σταθμό της Νίκαιας, τα απαραίτητα μέτρα χημειοπροφύλαξης.

Το παραπάνω, όμως, δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα ενός θέματος που αφορά την υγεία μας. Τον Σεπτέμβριο, καταγράφηκε ένα ακόμα κρούσμα Μηνιγγίτιδας τύπου B, σε ένα 13χρονο αγόρι στην Σκύρο, ενώ η περσινή σχολική χρονιά «έκλεισε» με τον θάνατο ενός βρέφους οκτώ μηνών από Μηνιγγίτιδα τύπου Β στην Κρήτη. Παράλληλα, από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά Μηνιγγίτιδας, σε όλη τη χώρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο, Βέροια, Κομοτηνή, Σκύρο και Τρίπολη…

Η μηνιγγίτιδα Β μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Τέτοια περιστατικά μας υπενθυμίζουν για μία ακόμη φορά τη σημασία της ενημέρωσης, αλλά και της πρόληψης. Και καθώς η Μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε άμεσα.

Πόσω μάλλον, αν σκεφτούμε πόσο εύκολα μεταδίδεται. Η «ύπουλη» νόσος, τα συμπτώματα της οποίας δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν, καθώς μοιάζουν με αυτά μίας απλής ίωσης, μεταδίδεται μέσα από καθημερινές δραστηριότητες, όπως ο βήχας, το φιλί ή το φτάρνισμα. Μάλιστα, ένας στους δέκα ενήλικες φέρει ασυμπτωματικά το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειας του.

Το πιο ανησυχητικό γεγονός όμως είναι ότι, η Μηνιγγίτιδα Β μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμη και να οδηγήσει στον θάνατο μέσα σε μόνο 24 ώρες. Ποια είναι, λοιπόν, τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης;

2 copy copy

Απαραίτητα τα μέτρα πρόληψης

Η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές. Σε αυτήν την περίπτωση, ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη και προστασία από τη νόσο της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού βρεφών, νηπίων και εφήβων. Η Μηνιγγίτιδα Β δεν κάνει διακρίσεις, και μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, προκαλώντας του μόνιμες βλάβες ή στερώντας του τη ζωή. Μάλιστα, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ένας 52χρονος από το Αγρίνιο, και ένας 65χρονος από την Μύκονο, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση με Μηνιγγίτιδα Β.

Οι γονείς, λοιπόν, πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι για το θέμα, να έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να προστατέψουν τα παιδιά τους και να συμβουλεύονται πάντα τον παιδίατρό τους. Ιδίως τη φετινή χρονιά, που τα κρούσματα είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε σχέση με πέρσι και οι εκβάσεις είναι άλλοτε θετικές και άλλοτε τραγικές (απώλεια ακοής, ακρωτηριασμός), η πρόληψη αποτελεί σημαντικό εφόδιο κατά της νόσου.

Ο εμβολιασμός κατά Μηνιγγίτιδας Β κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013. Το εμβόλιο προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των δύο μηνών, ενώ έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να εμβολιάζουν εγκαίρως τα παιδιά τους και να φροντίζουν να ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες δόσεις του εμβολίου, καθώς μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί θωράκιση ενάντια στην νόσο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή