Με «λευκή απεργία» απαντούν οι φυσικοθεραπευτές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Να σταματήσει η κατάφωρη αδικία των φυσικοθεραπευτών των δημόσιων δομών με τη μη ένταξή τους στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ζητεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ).
Η «λευκή απεργία» στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας (ΜΕΘ και ΜΑΦ), θα είναι η απάντηση των φυσικοθεραπευτών στην Πολιτεία, τονίζει ο ΠΣΦ.
Στις 29/05/2018 είχε συσταθεί διυπουργική επιτροπή για την επεξεργασία και υποβολή πρότασης σχετικά με επανακαθορισμό των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Στις 18/10/2018 ο υπουργός Οικονομικών παρέδωσε στην ΑΔΕΔΥ το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής.
Ο ΠΦΣ καταγγέλλει ότι η διυπουργική επιτροπή αδρανοποιήθηκε και δεν ολοκλήρωσε το έργο της, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη των φυσικοθεραπευτών που εργάζονται σε δημόσιες δομές υγείας στους δικαιούχους και οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί με έναν «ανεξήγητο ρατσιστικό τρόπο».
Για το λόγο αυτό, ο ΠΣΦ απέστειλε επιστολές προς το υπουργείο Υγείας, ζητώντας επίσημη απάντηση για το πότε θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί το έργο της διυπουργικής επιτροπής. Ο Σύλλογος υπενθυμίζει ότι ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει ότι είναι άδικη η μη καταβολή του επιδόματος στους φυσικοθεραπευτές, των οποίων τα καθήκοντα είναι συνυφασμένα με το ανθυγιεινό και επικίνδυνο έργο.
Ο πρόεδρος του ΠΣΦ, Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε για το θέμα: «Θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, ώστε να δικαιωθούν επιτέλους οι εργαζόμενοι φυσικοθεραπευτές, καθώς ασκούν καθήκοντα σε περιβάλλον που αποτελεί τον ορισμό του επικινδύνου και ανθυγιεινού και που έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς, αφού έτσι επιτάσσει το καθήκον τους. Αυτή η ρατσιστική αντιμετώπιση πρέπει να λάβει ένα τέλος. Το επόμενο βήμα θα ήταν να κηρύξουμε “λευκή απεργία” και οι φυσικοθεραπευτές να μην παρέχουν υπηρεσίες στις μονάδες (ΜΕΘ και ΜΑΦ) σε χειρουργημένους ασθενείς, σε αναπνευστικές παθήσεις, να μην αγγίζουν κανέναν ασθενή, δηλαδή να μην παρέχουν καμιά υπηρεσία».