Οικογενειακός γιατρός: Τι θα γίνει με τα ραντεβού σε ειδικούς γιατρούς και Κέντρα Υγείας

Να συνεχίσουν τις εγγραφές σε οικογενειακούς γιατρούς καλεί τους πολίτες το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι το νέο σύστημα παραπομπών θα εφαρμοστεί, ωστόσο σταδιακά.
3'

Τι λένε οι αριθμοί για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ - Κατά πράξη και περίπτωση η αποζημίωση των ειδικών γιατρών

Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την εγγραφή, διευκρίνισαν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτης Βαρδαρός, σε συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη (20/12/2018). Οι πολίτες θα μπορούν και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 να αναζητούν οικογενειακό γιατρό, η δεξαμενή των οποίων θα ενισχύεται σταδιακά, όσο περισσότερες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) μπαίνουν σε λειτουργία και όσο αυξάνονται οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί. Οι πολίτες, πάντως, που δεν έχουν κάνει εγγραφή θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται όπως σήμερα και για το επόμενο διάστημα. Ούτως ή άλλως, οι παθολόγοι έχουν εξαιρεθεί από το σύστημα παραπομπών, ωστόσο οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν για επίσκεψη στους μη συμβεβλημένους γιατρούς.

Επίσης, οι πολίτες έχουν δικαίωμα έως δύο φορές το χρόνο να αλλάζουν οικογενειακό γιατρό. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να λυθούν προβλήματα μετακινήσεων και εποχιακής αλλαγής κατοικίας (φοιτητές, συνταξιούχοι, εποχιακοί εργαζόμενοι κλπ.), αλλά και θέματα δυσαρέσκειας, ώστε να μπορούν να αλλάξουν την επιλογή τους όσοι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από τον οικογενειακό τους γιατρό.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει 1.150.000 εγγραφές και 450.000 είναι σε αναμονή για οριστικοποίηση. Έχουν ενεργοποιηθεί 150.000 Ατομικοί Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Υγείας. Τους τελευταίους μήνες, έχουν πραγματοποιηθεί 350.000 συνταγογραφήσεις και οι επισκέψεις στις ΤΟΜΥ ξεπέρασαν τις 500.000. Από αυτές, μόλις το 1,5% χρειάστηκε παραπομπή σε νοσοκομείο ή σε άλλες ειδικότητες.

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί ανέρχονται σε 700, περίπου 1.000 λιγότεροι σε σχέση με τους γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους που ήταν συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό με το προηγούμενο καθεστώς. Παρά το μικρότερο αριθμό, έχει αυξηθεί η χωρητικότητα για δωρεάν ραντεβού σε 320 μηνιαίως ανά γιατρό, από 200 που ήταν προηγουμένως. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το στοιχείο ότι από τους εγγεγραμμένους πολίτες, οι περισσότεροι είναι σε οικογενειακούς γιατρούς των ΤΟΜΥ, παρόλο που είναι λιγότεροι από τους συμβεβλημένους του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, η πλειονότητα των πολιτών χρησιμοποίησε την ηλεκτρονική εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ.

Οι 101 ΤΟΜΥ που είναι σε λειτουργία σήμερα, αναμένεται να αυξηθούν σε 120 μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2019, ενώ παράλληλα επιχειρείται αναδιοργάνωση του προσωπικού των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων προς την οικογενειακή ιατρική.

Άμεσα δημοσιεύεται η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με τα ραντεβού στα Κέντρα Υγείας. Τα ελεύθερα ραντεβού θα είναι περιορισμένα σε σχέση με τις παραπομπές από τους οικογενειακούς γιατρούς, η αναλογία όμως θα καθορίζεται από την επάρκεια των οικογενειακών γιατρών ανά περιοχή.

Όσοι πολίτες κάνουν χρήση του συστήματος παραπομπής μέσω των οικογενειακών γιατρών, θα έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού με ειδικούς γιατρούς και σε νοσοκομεία και λιγότερο χρόνο αναμονής για εξειδικευμένες εξετάσεις.

Ως κίνητρα για τους ειδικούς γιατρούς, το υπουργείο Υγείας έχει συμφωνήσει με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) η αποζημίωση να γίνεται κατά πράξη και περίπτωση. Οι συμβάσεις με τους γιατρούς ειδικοτήτων θα κατανεμηθούν με βάση τις ανάγκες ανά περιοχή και ειδικότητα. Όλοι όμως οι γιατροί θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα των επισκέψεων. Για τα ραντεβού και πάλι θα υπάρχει πριμοδότηση για τις παραπομπές μέσω οικογενειακών γιατρών. Αυτές οι επισκέψεις θα αμείβονται καλύτερα σε σχέση με τα ελεύθερα ραντεβού, ενώ θα υπάρχει και πρόβλεψη για τη φροντίδα χρονίως πασχόντων ασθενών σε ετήσια βάση, με αυξημένη αποζημίωση για τους γιατρούς.