Καμία παράταση στο διπλό καθεστώς για τους γιατρούς της ΠΦΥ με ιδιωτικά ιατρεία

Αμετακίνητο είναι το υπουργείο Υγείας στην απόφασή του να μην παραταθεί το μεταβατικό εργασιακό καθεστώς για περίπου 700-800 γιατρούς που υπηρετούν σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και συνεχίζουν να διατηρούν και τα ιδιωτικά τους ιατρεία.
3'

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είχε ανοιχτή συνάντηση το μεσημέρι της Πέμπτης (27/12/2018) με πρώην γιατρούς του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. Αίτημα των γιατρών είναι να δοθεί νέα παράταση στο σημερινό εργασιακό καθεστώς το οποίο έχει προκύψει μετά από προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, η εκκρεμότητα δημιουργήθηκε όταν το 2014 περίπου 3.000 γιατροί εξωθήθηκαν σε αποχώρηση από τις δημόσιες δομές, με τη μετατροπή των πολυιατρείων του ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ σε μονάδες του ΠΕΔΥ. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν στις νέες δομές (ΠΕΔΥ) γιατροί δύο ταχυτήτων: τα 2/3 των γιατρών (1.400) έκλεισαν τα ιατρεία τους και εντάχθηκαν στο ΕΣΥ ως γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με μισθολογική-βαθμολογική εξομοίωση με τους γιατρούς ΕΣΥ, ενώ το 1/3 (περίπου 700-800) παρέμεινε στο ΠΕΔΥ διατηρώντας και ιδιωτικό ιατρείο δυνάμει ασφαλιστικών μέτρων.

Η μεταβατική περίοδος κλείνει στις 31/12/2018, καθώς το υπουργείο Υγείας νομοθέτησε τη δυνατότητα πλήρους ένταξης αυτών των γιατρών στο ΕΣΥ με την ενιαία εργασιακή σχέση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με την προϋπόθεση, όμως, διακοπής της λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.

«Από 01/01/2019 δεν απολύονται γιατροί από το ΕΣΥ αλλά λήγει ένα ιδιαίτερα "απλόχερο" μεταβατικό διάστημα 4 ετών που εξασφάλισε αυτή η κυβέρνηση -όπως ακριβώς ήταν η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και σε αντίθεση με τον "εκβιασμό της 1 εβδομάδας" το 2014- για την ομαλή ενσωμάτωση στο ΕΣΥ και της τελευταίας ομάδας γιατρών που διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο. Δεν είναι δυνατόν να προβάλλεται ως "απόλυση" η επιλογή κάποιων γιατρών -ευελπιστούμε ότι θα είναι η μειοψηφία- να μην παραμείνουν στο ΕΣΥ με πλήρη δικαιώματα- και μάλιστα στο βαθμό του Διευθυντή οι περισσότεροι- επειδή αρνούνται να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο όπως έκαναν και οι χιλιάδες άλλοι γιατροί των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Απευθυνόμενος στους γιατρούς τόνισε ότι «το υπουργείο Υγείας εξάντλησε όλα τα περιθώρια νομοθέτησης ευνοϊκών ρυθμίσεων που δημιουργούν κίνητρα παραμονής στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Έχουμε ήδη προβλέψει τη δυνατότητα για τους γιατρούς που έχουν "νοσοκομειακές" ειδικότητες να έχουν ενεργό συμμετοχή στην πρωινή και απογευματινή λειτουργία, αλλά και στην εφημερία των όμορων νοσοκομείων. Έτσι αναιρείται το επιχείρημα της επιστημονικής απαξίωσης των ειδικευμένων γιατρών της ΠΦΥ και της απαγόρευσης άσκησης κλινικού έργου που δεν μπορεί να προσφερθεί σε επίπεδο ΠΦΥ».

Στην κατεύθυνση αυτή, η τελευταία προκήρυξη για προσλήψεις 455 ειδικευμένων γιατρών για τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, αποδεικνύει ότι είναι αναγκαίες και οι υπόλοιπες ειδικότητες, πέραν των οικογενειακών γιατρών, σε ένα αναπτυγμένο και ολοκληρωμένο δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ, πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζουν τη διαχρονική προσφορά όλων των γιατρών που υπηρετούν στις δημόσιες δομές Υγείας, αλλά έχουν και την υποχρέωση να διασφαλίσουν περιβάλλον ισονομίας και ενιαίων εργασιακών σχέσεων σε όλους, χωρίς διακρίσεις. Αυτή είναι η πολιτική μας επιλογή: η παραμονή με τους ίδιους όρους, με τα ίδια δικαιώματα αλλά και με τις ίδιες υποχρεώσεις, όσων γιατρών επιθυμούν πραγματικά να συνεισφέρουν στην αναδιοργάνωση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα» κατέληξε ο Ανδρέας Ξανθός.