Εξήντα ασθενείς σε λίστα αναμονής για κρεβάτι σε ΜΕΘ – Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Το πρόβλημα της υπερπληρότητας κλινών που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου στις γενικές εφημερίες, καθώς και η διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (23/01/2019), στο υπουργείο Υγείας.
Γενική εφημερία 23/01/2019, νοσοκομείο «Αττικόν»
ΠΟΕΔΗΝ
4'

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Τάκης Τζαννετής, η διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Ιωάννα Διαμαντοπούλου, ο διοικητής του Νοσοκομείου «Αττικόν», Κώστας Δραγώνας κ.α.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη ήταν η γενική εφημερία του Αττικού η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί (24/01/2019) με τον εξής απολογισμό: εξετάστηκαν 900 ασθενείς -με πάνω από έξι ώρες αναμονής για εξέταση, έγιναν 212 εισαγωγές εκ των οποίων 122 σε ράντζα και φορεία στους διαδρόμους, ενώ 15 ασθενείς παρέμεναν τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, στη βραχεία νοσηλεία. Συνολικά σε θαλάμους νοσηλεύονται 659 ασθενείς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Στο νοσοκομείο Νίκαιας, οι εισαγωγές στις γενικές εφημερίες έχουν αυξηθεί κατά 20% το τελευταίο διάστημα. Τα ωράρια εργασίας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού παραβιάζονται με «ακραίο» τρόπο, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Το ίδιο άτομο κάνει 10 νυχτερινές βάρδιες σε 1 μήνα, δουλεύει τρεις 8ωρες βάρδιες μέσα σε δύο 24ωρα, ενώ ο μέσος όρος στις Παθολογικές και άλλες κλινικές είναι 2 νοσηλευτές για 40 ασθενείς.

Ως προς τη λίστα αναμονής για ΜΕΘ, χθες το βράδυ 60 ασθενής περίμεναν να βρεθεί κρεβάτι. Από αυτούς, οι 30 βρίσκονται για περισσότερες από πέντε ημέρες στη λίστα.

Νέο εφημεριακό σύστημα

Στρεβλό και δυσλειτουργικό είναι το σύστημα εφημερίας στο Λεκανοπέδιο, κατανέμει ανισότιμα τον αυξημένο όγκο περιστατικών στα νοσοκομεία της περιοχής, με αποτέλεσμα να επιδεινώνει το διαχρονικό πρόβλημα των ράντζων μετά από γενική εφημερία, επισημάνθηκε στη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας. Έχει καταρτιστεί ήδη προσχέδιο για την αλλαγή του εφημεριακού συστήματος, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται πως θα εφαρμοστεί νωρίτερα από το καλοκαίρι.

Ειδικότερα, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει:

1. Ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που αποτελούν την «πρώτη γραμμής άμυνας» των νοσοκομείων, με ειδικευμένους γιατρούς. Με αυτό τον τρόπο η διαχείριση των περιστατικών της εφημερίας θα είναι πιο ορθολογική και θα κάνουν εισαγωγή οι ασθενείς που απαιτείται πραγματικά να νοσηλευθούν. Η προκήρυξη 520 θέσεων μονίμων γιατρών ΕΣΥ στοχευμένα για τα ΤΕΠ, η θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική και η υιοθέτηση των ανάλογων ιατρικών πρωτοκόλλων, υπηρετούν ακριβώς αυτό το στόχο.

2. Ενίσχυση του «φίλτρου» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μέσω της 24ωρης λειτουργίας περισσότερων Κέντρων Υγείας (ΚΥ) αστικού τύπου στο Λεκανοπέδιο. Ήδη εφημερεύει καθημερινά το ΚΥ Αλεξάνδρας και έχει δρομολογηθεί ανάλογη ρύθμιση για 4-5 ακόμα Κέντρα Υγείας (ΚΥ Περιστερίου, Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, ΚΥ Πειραιά κλπ).

3. Αναδιοργάνωση του «συμπλέγματος νοσοκομείων» που εφημερεύουν καθημερινά στο Λεκανοπέδιο. Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Γ. Γιαννόπουλος, σε συνεργασία με την 1η και τη 2η ΥΠΕ, το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ, έχει καταρτίσει προσχέδιο που προβλέπει ένα νέο σύστημα εφημεριών του οποίου οι λειτουργικές προϋποθέσεις διερευνώνται αυτή την περίοδο. Ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης, πρότεινε το νέο σύστημα να κοστολογηθεί και να εφαρμοστεί το καλοκαίρι σε μια περίοδο που το σύστημα δεν λειτουργεί «υπό πίεση» όπως τους χειμερινούς μήνες λόγω ιώσεων, λοιμώξεων κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, πριν από την τελική υιοθέτηση του νέου εφημεριακού συστήματος στο Λεκανοπέδιο, θα προηγηθεί διαβούλευση με τα νοσοκομεία και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Όσον αφορά στο πρόβλημα της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ, το οποίο είναι οξυμμένο αυτή την περίοδο λόγω της αυξημένης επίπτωσης σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων και εποχικής γρίπης, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι σήμερα το ΕΣΥ διαθέτει τις περισσότερες κλίνες σε λειτουργία και τις λιγότερες κλειστές των τελευταίων χρόνων. Πιο συγκεκριμένα, το 2011 υπήρχαν 540 λειτουργούσες και 154 αναπτυγμένες αλλά κλειστές, το 2014 οι λειτουργούσες μειώθηκαν στις 475 και οι ανεπτυγμένες κλειστές ήταν 103, ενώ σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Νοεμβρίου του 2018, λειτουργούν 552 κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργείς είναι 63. Προκηρύχθηκαν όλες οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών, 180 στο σύνολο, και προσλήφθηκαν περισσότεροι από 300 συμβασιούχοι νοσηλευτές για την ενίσχυση των ΜΕΘ. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Ξανθός χρειάζεται καλύτερη παρακολούθηση και εποπτεία των αναγκών για εντατική νοσηλεία (πλέον την ευθύνη της διαχείρισης και της ηλεκτρονικής καταγραφής έχει το ΕΚΕΠΥ και όχι το ΕΚΑΒ) και η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα.

Σχετικές ειδήσεις