Θεσμοθετούνται οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία – Πιστοποίηση για τους φαρμακοποιούς
Στο εξής, επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο φαρμακοποιός να προβαίνει στη διενέργεια εποχικού εμβολιασμού και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, ύστερα από σχετική πιστοποίηση. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της πιστοποίησης αυτής θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση.
Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των φαρμακοποιών της χώρας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα κενά της δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης πολλές φορές καλύπτονται στα φαρμακεία. Συχνά οι πολίτες καταφεύγουν εκεί για να μετρήσουν την πίεση και το ζάχαρο ή να κάνουν ακόμα και εμβόλια. Οι φαρμακοποιοί θεωρούν δίκαιο να αναγνωριστεί θεσμικά ο ρόλος τους αυτός, χωρίς «να μπουν στα χωράφια» των γιατρών.
Η τροπολογία περιλαμβάνει επίσης εκσυγχρονιστικές διατάξεις ως προς τη λειτουργία των φαρμακευτικών συλλόγων και των πειθαρχικών τους συμβουλίων. Την αναθεώρηση του αναχρονιστικού ιδρυτικού νόμου των φαρμακευτικών συλλόγων ηλικίας 90 ετών, είχε ζητήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εκ νέου, μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, διαμαρτυρόμενος μάλιστα, για το ότι αγνοήθηκαν τελείως τα θέματα των φαρμακοποιών. Το υπουργείο Υγείας αποδέχτηκε την κριτική και προχώρησε στην κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας, η οποία άλλαξε και το κλίμα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει τις τροπολογίες που αφορούν τα φαρμακεία και καλεί όλες τις πτέρυγες της Βουλής να τις ψηφίσουν. Όπως επισημαίνει ο ΦΣΑ, αναγνωρίζεται και θεσμικά ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, γεγονός ήδη γνωστό στους ασφαλισμένους, δεδομένου ότι το 99% των εμβολιασμών των αντιγριπικών εμβολίων πραγματοποιείται στα φαρμακεία. Επίσης, ορίζεται δικαστικός να προΐσταται των πειθαρχικών συμβουλίων, έτσι ώστε η κρίση τους να είναι αδέκαστη και να μην επιτρέπονται ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα να αποζημιώνονται οι πάροχοι υγείας σε περίπτωση φυσικών φαινομένων, όπως για παράδειγμα στη Μάνδρα ή το Μάτι, ακόμη και αν έχουν καταστραφεί τα πρωτότυπα παραστατικά.
Απόσυρση της τροπολογίας ζητούν οι γιατροί
Την κατηγορηματική του αντίθεση στην τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς, να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).
Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς και σε ακατάλληλους χώρους. «Θυμίζουμε για ακόμη μία φορά, ότι ο φαρμακοποιός δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δεν μπορεί να εκτελέσει ιατρικές πράξεις, ούτε να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων, καθώς δεν μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι η χώρα μας πληρώνει ήδη ακριβά, «τέτοιες παράνομες και αντιεπιστημονικές πρακτικές» που αποτελούν αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και έχουν οδηγήσει στην κατάχρηση αντιβιοτικών και στα υψηλά επίπεδα ανθεκτικών μικροβίων που σκοτώνουν εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο.
«Οι πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πρέπει να εκτελούνται μόνο σε χώρους που έχουν άδεια από τους Ιατρικούς Συλλόγους. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς» καταλήγει ο ΙΣΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr