Παιδί «τριών γονέων»: Επιφυλάξεις από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
Στις 9 Απριλίου, γεννήθηκε το πρώτο υγιές παιδί με τη μέθοδο της Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου, γεγονός που αποτελεί παγκόσμια ιατρική πρωτιά για τη χώρα μας.
Το αγοράκι βάρους 2,960 κιλών και η μητέρα του, 32 ετών με ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης και πτωχής ποιότητας ωαρίων, βγήκαν από το μαιευτήριο καλά στην υγεία τους. Η μέθοδος της Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου στοχεύει στην αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας που συνδέονται με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω κυτταροπλασματικής δυσλειτουργίας των ωαρίων ή σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις, επισήμανε η επιστημονική ομάδα που εφάρμοσε τη μέθοδο.
Ωστόσο, σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζει η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε το συγκεκριμένο γεγονός. Η γέννηση παιδιού με μεταφορά μιτωτικής («μητρικής») ατράκτου, γνωστό επίσης ως παιδί «τριών γονέων», δεν είναι αναγνωρισμένη μέθοδος ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και δεν μπορεί να εμφανίζεται ως ασφαλής, τονίζουν.
«Η γέννηση αυτή αποτελεί κλινική δοκιμή στο πλαίσιο εξελισσόμενου ερευνητικού πρωτοκόλλου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν αποτελεί καθιερωμένη θεραπεία υπογονιμότητας, ούτε αναγνωρισμένη μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τονίζεται ότι, ενόσω εξελίσσεται διεθνώς η ερευνητική διαδικασία στο πεδίο αυτό, η τρέχουσα κλινική έρευνα δεν μπορεί να εμφανίζεται ως μέθοδος ασφαλής, δεδομένου ότι δεν είναι γνωστοί οι μελλοντικοί κίνδυνοι και οι επιπλοκές, τις οποίες θα αναδείξει ή αποκλείσει η ολοκλήρωση της έρευνας και η μακροχρόνια παρακολούθηση των παιδιών που θα γεννηθούν» καταλήγει η ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr