Παραιτήσεις στο υπουργείο Υγείας και στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο
Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Γιαννόπουλος και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, αρμόδιου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρού.
Το «χορό» των παραιτήσεων της απερχόμενης ηγεσίας του υπουργείου, άνοιξε ο κ. Βαρδαρός την Τρίτη (09/07/2019), για πολιτικούς λόγους, όπως επισημαίνει. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχει προετοιμαστεί αναλυτική ενημέρωση προς τη νέα πολιτική ηγεσία σχετικά με τη θεσμική και νομοθετική παραγωγή που συντελέστηκε κατά την περίοδο 2015-2019. Απολογιστικά, πάντως, ο κ. Βαρδαρός τονίζει ότι το διάστημα 2015 – 2019, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αναβαθμίστηκε και απέκτησε νέες δομές σε όλη την Ελλάδα, Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, για την παροχή πρόσβασης σε δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλο τον πληθυσμό. Στην καρδιά της λειτουργίας των νέων δομών τέθηκε ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού. Τον Ιούλιο του 2019 σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 127 ΤΟΜΥ. Μεταξύ άλλων, δρομολογήθηκε ο ατομικός ιατρικός φάκελος, η λειτουργία του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού, η έναρξη της 24ωρης λειτουργίας των πρώτων Κέντρων Υγείας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Κέντρων Υγείας των αστικών περιοχών με την εξυπηρέτηση και απογευματινών ραντεβού, σειρά παρεμβάσεων στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.
Σήμερα, Πέμπτη (11/07/2019) παραιτήθηκε ο Γιώργος Γιαννόπουλος και ο Γιάννης Μπασκόζος. Ο κ. Μπασκόζος, στην επιστολή παραίτησής του προς τον Βασίλη Κικίλια, από τη θητεία του στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, ξεχωρίζει την κατάργηση της κατάπτυστης υγειονομικής διάταξης 39Α που διαπόμπευε τις οροθετικές γυναίκες, την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων-μεταναστών και την ταυτόχρονη αποτελεσματική προστασία της Δημόσιας Υγείας, την αναδιοργάνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ με την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την εκπόνηση και εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C.
Ολοκληρώθηκε, επίσης, η εκπόνηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV/AIDS, για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής συστήνοντας την Εθνική Επιτροπή Ενιαίας Υγείας, αυξήθηκε σημαντικά η εμπιστοσύνη του λαού στους εμβολιασμούς και κυρίως στους υγειονομικούς αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό εμβολιασμών. Τέλος, αναβαθμίστηκε η εικόνα της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς, στα ζητήματα της Υγείας.
Την παραίτησή του υπέβαλε, τέλος, ο πρόεδρος του ΔΣ του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), καθηγητής Δημήτρης Νιάκας.
Στην επιστολή παραίτησης προς τον κ. Κικίλια αναφέρει ότι το ΩΚΚ σήμερα διαθέτει καθαρή οικονομική θέση 35 εκατ. ευρώ. «Όταν αναλάβαμε τη διοίκησή του, πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, είχε συσσωρευμένο χρέος 115 εκατ. ευρώ» προσθέτει.
Ο κ. Νιάκας παραμένει στη θέση του μέχρι να διοριστεί ο αντικαταστάτης του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr