Επιστήμονες δημιουργούν τεχνητή καρδιά με 3-D βιοεκτύπωση

Η 3-D βιοεκτύπωση αποτελεί το τελευταίο επίτευγμα της σύγχρονης επιστήμης και είναι πέρα για πέρα αληθινή.
2'

ΕΛΠΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Καινοτομίας του πανεπιστημίου του Louisville στις ΗΠΑ, κατάφεραν, χρησιμοποιώντας κύτταρα από την προβληματική καρδιά ασθενών, να «εκτυπώσουν» με ειδικό μηχάνημα πλήρως λειτουργικά τμήματα της καρδιάς.

Η πρόκληση για τους επιστήμονες ήταν, όχι μόνο να δημιουργήσουν μία καρδιά από τεχνητό ιστό, αλλά να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και να γίνει αποδεκτή ως μόσχευμα από τον οργανισμό του ασθενούς που τη χρειάζεται.

Πρόκειται για μία πολύ ενθαρρυντική αρχή, ωστόσο η συναρμολόγηση όλων των επιμέρους τεχνητών μερών της καρδιάς, τα οποία θα έχουν δημιουργηθεί με τρισδιάστατη βιοεκτύπωση, μπορεί να απαιτήσει 3-5 χρόνια ερευνών ακόμα.

Πώς γίνεται η 3D βιοεκτύπωση

Η βασική αρχή λειτουργίας του εκτυπωτή είναι ίδια με ενός απλού. Βασίζεται σε μια βελόνα/σύριγγα που αποθέτει βιοϋλικό βάσει ενός προκαθορισμένου μοντέλου.

Αρχικά, τα κύτταρα καθαρίζονται σε μία ειδική μηχανή και στη συνέχεια διοχετεύονται στον βιοεκτυπωτή για να ξεκινήσει την εκτύπωση.

Η τεχνολογία της βιοεκτύπωσης δεν είναι κάτι πρωτάκουστο. Επιστήμονες έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να δημιουργήσουν νάρθηκες, βαλβίδες, ακόμη και ένα ανθρώπινο αυτί.

Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Louisville έχουν εκτυπώσει ανθρώπινες καρδιακές βαλβίδες και μικρές φλέβες με κύτταρα, ενώ δηλώνουν έτοιμοι να κατασκευάσουν και άλλα απαραίτητα για το σκοπό μέρη με παρόμοιες μεθόδους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Δρα Stuart Williams, το τελικό «προϊόν» αναμένεται να ονομαστεί η «bioficial» καρδιά, από τις λέξεις bionic (βιονική) και artificial (τεχνητή).

Η σημασία του επιτεύγματος για την Ιατρική

Ένα όργανο κατασκευασμένο από τα κύτταρα ενός ασθενούς θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της απόρριψης του μοσχεύματος από κάποιον άλλο δότη και να εξαλείψει την ανάγκη για βαριά φαρμακευτική αγωγή που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η τεχνητή καρδιά από 3-D βιοεκτύπωση μπορεί να δοκιμαστεί σε ανθρώπους σε λιγότερο από μία δεκαετία.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτή η τεχνολογία θα σώσει χιλιάδες μικρά παιδιά με προβληματικές καρδιές, αφού ο θώρακάς τους είναι πολύ μικρός για να δεχτεί τις υπάρχουσες τεχνητές καρδιές.

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες στο Onmed.gr

Σχετικές ειδήσεις