«Προσφορά» στην Ιατρική το νέο βιβλίο του Λ. Γρηγοράκου

Πλήθος κόσμου, διακεκριμένοι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και κορυφαίοι παράγοντες της πολιτικής ζωής «ξεπροβόδισαν» με τις καλύτερες ευχές το νέο βιβλίο του κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, αναπληρωτή υπουργού Υγείας, το οποίο ξεκίνησε το ταξίδι του επισήμως, μετά και την παρουσίασή του, τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.
5'

Ο κ. Γρηγοράκος, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί χρόνια διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο νοσοκομείο ΚΑΤ, με το βιβλίο «Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αναπνευστική Ανεπάρκεια & Μηχανική Αναπνοή. Πριν – Κατά – Μετά» παραδίδει ένα έργο αναφοράς για κάθε γιατρό και νοσηλευτή, ένα βιβλίο που θα γίνει απαραίτητο σύγγραμμα για τους φοιτητές Ιατρικής, όπως σημειώθηκε από τους ομιλητές.

Ο βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, η πρώην υπουργός Υγείας και Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Υγείας, Δημήτρης Κρεμαστινός και ο βουλευτής Α΄ Αθηνών της ΔΗΜΑΡ και καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Πανούσης, ήταν οι κύριοι ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Χρυσαυγή Ατσιδάκου, δικηγόρος-δημοσιογράφος.

Επί μία δεκαετία περισσότεροι από 150 επιστήμονες, ιατροί όλων των ειδικοτήτων οι οποίοι εμπλέκονται σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, συνεργάστηκαν υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του κ. Γρηγοράκου, μέχρι να μπει η τελευταία τελεία του βιβλίου. Πρόκειται για ένα έργο που εκτείνεται σε 1.100 σελίδες, καταπιάνεται με πολλά ζητήματα τα οποία προκύπτουν μέσα σε μία Μονάδα Εντατικής, γραμμένο σε κατανοητό λόγο, υπακούοντας ωστόσο στους κανόνες της επιστήμης και της τεχνολογίας και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της τρέχουσας πρακτικής στην Ελλάδα.

Στις συγκλονιστικές στιγμές που ζει ο γιατρός στην Εντατική, στην εναλλαγή ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο αλλά και στο θέμα των μεταμοσχεύσεων στάθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης κατά την ομιλία του. «Ο άνθρωπός σου δεν γυρίζει πίσω, δίνεις ζωή από αυτή που χάνεις» ήταν το μήνυμα του κ. Κακλαμάνη αναφερόμενος στις δύσκολές στιγμές για τους γιατρούς, αλλά κυρίως για τους οικείους, όταν χάνεται μία ανθρώπινη ζωή και αυτή που μπορεί να κερδηθεί από ένα μόσχευμα.

«Η Υγεία είναι στην Εντατική» είπε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη, μεταξύ άλλων στην ομιλία της, αναφερόμενη στη συνεχή μείωση των δημοσίων δαπανών, την απαξίωση του δημοσίου τομέα γενικότερα και ειδικότερα της δημόσιας υγείας. Όταν από τη μία πλευρά μπαίνει το κόστος και από την άλλη η ανθρώπινη ζωή, θα πρέπει η ζυγαριά να γέρνει στη δεύτερη, τόνισε. Από τα 450 κρεβάτια ΜΕΘ που διαθέτει η χώρα, τα 150 είναι κλειστά, λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Αν υπολογίσουμε τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας, μιλάμε ακόμα και για ανυπαρξία μονάδων Εντατικής κατά περιοχές, τόνισε η κ. Γεροβασίλη, η οποία έθιξε και την υποστελέχωση στο ΕΚΑΒ. Από τη μη έγκαιρη μεταφορά ή την αναμονή για κρεβάτι στην Εντατική, είτε χάνονται ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί είτε ασθενείς επιβιώνουν με σοβαρές αναπηρίες που θα μπορούσαν επίσης να έχουν αποφευχθεί.

Στα ζητήματα επείγουσας ιατρικής και δη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας φαίνεται η υγεία ενός κράτους, είναι ένα δείγμα πολιτισμού, τόνισε η Μαριέττα Γιαννάκου. Ποτέ δεν υπήρχαν αρκετά κρεβάτια Εντατικής στην Ελλάδα, σε μία χώρα που έχει ιδιαίτερα υψηλό δείκτη τροχαίων ατυχημάτων, σημείωσε. «Θα είμαστε σε κρίση για αρκετό διάστημα ακόμα, όμως οι ΜΕΘ πρέπει να αντισταθούν, παρά τα αυξημένο κόστος που απαιτείται για τη λειτουργία τους, τη συνεχή επανεκπαίδευση του προσωπικού και την ανάγκη για τεχνολογική αναβάθμιση».

Ο κ. Κρεμαστινός στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να μην ανακόπτεται η ιατρική λειτουργία και δη η ακαδημαϊκή από την υπηρεσία στα πολιτικά έδρανα. Σε αυτό το πνεύμα, τόσο το βιβλίο όσο και η παρουσία του κ. Γρηγοράκου βρίσκονται στο σωστό δρόμο της συνύπαρξης πολιτικής και ιατρικής, σημείωσε. Αναφερόμενος και ο κ. Κρεμαστινός στο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων, το οποίο «δεν πάει καλά στην Ελλάδα» όπως είπε, ζήτησε από την Εκκλησία να υιοθετήσει επισήμως τη δωρεά οργάνων ώστε να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου. Στον κ. Κρεμαστινό απάντησε λίγο αργότερα ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην εκδήλωση. Τουλάχιστον είκοσι χρόνια πριν, ο κ. Χρυσόστομος είχε πραγματοποιήσει ημερίδες για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Γιάννης Πανούσης, ο οποίος ως ο μοναδικός μη γιατρός από τους ομιλητές, αναφέρθηκε στη φιλοσοφική διάσταση στη σχέση γιατρού-ασθενή και γιατρού-κοινωνίας. Η λαϊκή ρήση «η υγεία πάνω απ' όλα» και η παρομοίωση του γιατρού στη ΜΕΘ σαν «μικρό θεό», καθώς είναι το άμεσο πρόσωπο που σώζει ζωές, φανερώνουν ένα είδος θρησκευτικής πίστης που έχουμε αποθέσει στην ιατρική, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πανούσης. Θίγοντας στη συνέχεια μία σειρά θέματα που άπτονται της βιοηθικής, κατέληξε λέγοντας ότι το βιβλίο του Λεωνίδα Γρηγοράκου αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία να στοχαστούμε πάνω στη σχέση ασθενή-γιατρού.

«Η Εντατική είναι μια δύσκολη ιστορία, έχει πολλή μοναξιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοράκος, ο οποίος ανέβηκε τελευταίος στο βήμα. Στη σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε τους συνεργάτες του οι οποίοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του βιβλίου, τους «υπέροχους συναδέλφους» που μίλησαν στην εκδήλωση, αλλά και όλους όσοι γέμισαν ασφυκτικά το χώρο, μέσα και έξω από την αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δριβελέγκας, η υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου, ο Μάριος Σαλμάς, ο Γιάννης Μιχελάκης, ο Βασίλης Οικονόμου, η Συλβάνα Ράπτη, ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Σήφης Βαλυράκης, ο Ντίνος Ρόβλιας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, ο Γ.Γ Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος.