TRAVEL

25η Μαρτίου: Πέντε υπέροχοι προορισμοί μόλις λίγα λεπτά μακριά από το κέντρο της Αθήνας

25η Μαρτίου: Πέντε υπέροχοι προορισμοί μόλις λίγα λεπτά μακριά από το κέντρο της Αθήνας

Με την Καθαρά Δευτέρα προ των πυλών, το Newsbomb.gr σας προτείνει πέντε προορισμούς εντός Λεκανοπεδίου

Μπορεί για κάποιους όλα αυτά να φαντάζουν απίθανα στην τσιμεντένια Αθήνα, όμως υπάρχουν αρκετοί χώροι πρασίνου που είναι ιδανικοί για περπάτημα, ποδήλατο, βόλτα με τα παιδιά, παιχνίδια με μπάλα, διάφορες άλλες δραστηριότητες και φυσικά για πικ νικ!

Το Newsbomb.gr ανακάλυψε και σας προτείνει 5 υπέροχους - κοντά στην Αθήνα - προορισμούς που υπόσχονται να χαρίσουν τόσο στα παιδιά σας όσο και σε εσάς, ατελείωτες ώρες χαράς, ξεγνοιασιάς, παιχνιδιού, ψυχαγωγίας και μάθησης.

Τουρκοβούνια

Στα βόρεια των Τουρκοβουνίων βρίσκεται το Άλσος Βεΐκου. Έχει έκταση 256 στρέμματα. Σήμερα, το Άλσος Βεΐκου αποτελεί μια τεράστια έκταση πρασίνου και είναι ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες της Αθήνας. Διαθέτει γήπεδο τένις, γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο ποδοσφαίρου, υπαίθρια όργανα γυμναστικής, καφετέριες, θεατράκι (φιλοξενεί κατά την διάρκεια του καλοκαιριού τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις πολιτισμού), πίστες skateboard, θερινό κινηματογράφο και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς Αθηναίους τα Σαββατοκύριακα.

Λίμνη Μπελέτσι

Η λίμνη Μπελέτσι είναι μία μικρή λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων περίπου στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, στην περιοχή Αγία Τριάδα της κοινότητας Αφιδνών, βορειοδυτικά της ομώνυμης κορυφής Μπελέτσι. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε με δαπάνες των Γεωργίου Νάστου και Αθανασίου Πάντου τη διετία 1973-75. Η λίμνη Μπελέτσι αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής καθώς απαντώνται αποδημητικά πουλιά όσο και μόνιμα νηκτικά (πάπιες, κύκνοι), ψάρια, κυρίως κυπρίνοι και χέλια. Επίσης ζουν στη λίμνη αρκετές νεροχελώνες, κυρίως οι λεγόμενες νεροχελώνες με κόκκινα μάγουλα (Trachemys scripta elegans), οι οποίες είναι παράδειγμα για χωροκατακτητικά είδη. Η αρχική καταγωγή τους είναι οι ΗΠΑ και το Μεξικό, αλλά είναι και παγκοσμίως οι πλέον εμπορεύσιμες χελώνες ως κατοικίδιο, και έτσι, ως παρατημένα πρώην κατοικίδια, καταφέρανε να κατακτήσουν παγκοσμίως διάφορους υδροβιότοπους όπως και την Λίμνη Μπελέτσι.

Τατόι

Το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου είναι ανοιχτό για το κοινό από την Ανατολή του ήλιου έως και την Δύση. Στο κτήμα μπορείτε να περιηγηθείτε στα κτίρια, να περπατήσετε στα μονοπάτια, να κάνετε βόλτα με τα σκυλιά σας, να κάνετε ποδήλατο. Πολύ όμορφη διαδρομή είναι αυτή προς την τεχνητή λίμνη Κιθάρα η οποία έχει εξαιρετική θέα στο Λεκανοπέδιο και είναι σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Επίσης θα βρείτε πολλούς ανοιχτούς χώρους όπου μπορείτε να απολαύσετε το πικ-νικ σας.

Πάρκο Τρίτση

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένας ανεκτίμητος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου όχι μόνο για τη Δυτική Αθήνα αλλά και για ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής. Το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται στη Δυτική Αθήνα, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιλίου και σε γειτνίαση με το Δήμο Αγίων Αναργύρων- Καματερού, περιοχή με υψηλή οικιστική πυκνότητα, όπου ζει το 25% του συνολικού πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής και με έλλειψη ελεύθερων χώρων αφού η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο ανέρχεται μόλις σε 1,3 τ.μ.. Στο πάρκο θα δείτε λίμνες γλυκού νερού, 182 είδη πουλιών, ψάρια, λιμνοβατράχους, νεροχελώνες, ερπετά, σκατζόχοιρους, κρασπεδοχελώνες κ.ά. Να θυμάστε πως μία βόλτα δεν αρκεί για να εξερευνήσετε το Πάρκο. Γι΄αυτό και είναι σίγουρο ότι μετά την πρώτη σας επίσκεψη θα επιστρέφετε ξανά και ξανά.

Μόλα

Η Μόλα (ή Άγιος Πέτρος) βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Πάρνηθας, 7 χιλιόμετρα από την Αγία Τριάδα. Έχει ένα εκκλησάκι, τον Άγιο Πέτρο, πολλές πηγές και όμορφα λιβάδια με οργανωμένους τόπους αναψυχής. Την Μόλα μπορούμε να την προσεγγίσουμε με αυτοκίνητο ανεβαίνοντας στην Πάρνηθα από τον δρόμο που περνάει από το τελεφερίκ, με αστικό λεωφορείο σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από αυτήν, ή από διάφορες άλλες διαδρομές με τα πόδια. Αν είστε τυχεροί, θα δείτε να περνάνε και κοπάδια από ελάφια που ευτυχώς επέζησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007.