TRAVEL

Μυτιλήνη: Δράσεις ορνιθοπαρατήρησης στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής

Μυτιλήνη: Δράσεις ορνιθοπαρατήρησης στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής

Δράσεις ορνιθοπαρατήρησης στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής δεν παραλείπουν να πραγματοποιήσουν τα σχολεία που πραγματοποιούν εκδρομές στη Μυτιλήνη.

Στη διάρκεια τους, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων που συμμετέχουν στα προγράμματα ενημέρωσης, γνωρίζουν την σπουδαιότητα του υγροτόπου της αλυκής Καλλονής, την μεγάλη βιοποικιλότητα του και τα είδη πουλιών που συναντάμε στους υγροτόπους της Καλλονής. Ενώ μέσα από ειδικές εκπαιδευτικές καρτέλες αναγνωρίζουν τα σημαντικότερα πουλιά των υγροτόπων.

Στην συνέχεια, με τα ειδικά κιάλια και τηλεσκόπια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Μυτιλήνης και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, οι μαθητές ανακαλύπτουν «από κοντά» τα μοναδικά πουλιά της Αλυκής Καλλονής κατά την ανάπαυση και τροφοληψία τους. Χαρακτηριστικά να σημειώσουμε ότι οι μαθητές παρατηρούν μεταξύ των άλλων δεκάδες φλαμίνγκο, αβοκέτες και καλαμοκανάδες, γνωρίζοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.

«Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων παρατήρησης πουλιών είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτοπικών περιοχών της Μυτιλήνης και των ζωικών αλλά και φυτικών οργανισμών των υγροτόπων» λέει ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Μυτιλήνης Νίκος Ζούρος.

Οι δράσεις αυτές των σχολείων από την άλλη Ελλάδα, εντάσσονται στο πρόγραμμα για τους υγροτόπους της Δυτικής Μυτιλήνης που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Μυτιλήνης», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Μυτιλήνης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν σε ανάλογες δράσεις μπορούν να επισκεφθούν τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Μυτιλήνης και του Γεωπάρκου Μυτιλήνης www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.