ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Οι δύσκολες επιλογές για τον Νετανιάχου μετά το «ναι» της Χαμάς στην πρόταση εκεχειρίας

Κάτω τα χέρια από τη Ράφα φωνάζουν οι διαδηλωτές
Κάτω τα χέρια από τη Ράφα φωνάζουν οι διαδηλωτές
ΑΡ

Η ανακοίνωση της Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός εξέπληξε τους περισσότερους παρατηρητές και ανέτρεψε τις προσδοκίες του Ισραήλ για το τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, γράφει το BBC. Ο Νετανιάχου έχει ουσιαστικά να επιλέξει ανάμεσα στην επιβίωση της κυβέρνησής του και την πολύτιμη υποστήριξη των Αμερικανών

Η υπόθεση εργασίας του Ισραήλ ήταν ότι η Χαμάς δεν θα αποδεχόταν μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός που οι Αμερικανοί χαρακτήρισαν «εξαιρετικά γενναιόδωρη». Με το πρώτο φως, το Ισραήλ προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την ανατολική πλευρά της Ράφα, λόγω μιας επικείμενης στρατιωτικής επιχείρησης.

Οι Αμερικανοί αντιτίθενται σε κάθε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα που θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή των αμάχων. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, εξήγησε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι δεν υπάρχει εναλλακτική - καθώς η Χαμάς είχε απορρίψει κάθε πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων. Διαμεσολαβητές από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ συνέχισαν να πιέζουν για κατάπαυση του πυρός.

Ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, πέρασε μεγάλο μέρος της ημέρας σε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στη Ντόχα, που είναι επίσης η βάση για την πολιτική ηγεσία της Χαμάς. Μέχρι το βράδυ, καθώς η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα αποδεχόταν την κατάπαυση του πυρός, παλαιστινιακές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι έτοιμη για μακροπρόθεσμη εκεχειρία. Η πρώτη δημόσια απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν να πει ότι η Χαμάς «απέχει πολύ από το να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Ισραήλ». Ωστόσο, απέστειλε αντιπροσωπεία για να συζητήσει το σχέδιο.

Ο Νετανιάχου είναι δέσμιος. Η κυβέρνηση συνασπισμού του εξαρτάται από την υποστήριξη των Εβραίων υπερεθνικιστών. Απαιτούν πλήρη κατάληψη της Ράφα και απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση εάν αυτό δεν συμβεί. Μια κατάπαυση του πυρός θα σήμαινε οτι δεν θα πραγματοποιηθεί επίθεση στη Ράφα.

Την ίδια στιγμή, οικογένειες και υποστηρικτές των Ισραηλινών ομήρων διαδηλώνουν, αποκλείοντας μεγάλους δρόμους για να απαιτήσουν από το Ισραήλ να αποδεχθεί τη συμφωνία για να επιστρέψουν στην πατρίδα οι αγαπημένοι τους. Οι Αμερικανοί θέλουν επίσης συμφωνία. Η υποστήριξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ, την ώρα που ο στρατός του σκοτώνει μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων αμάχων, του κοστίζει πολιτική υποστήριξη σε ένα εκλογικό έτος.

Η Χαμάς έχει ασκήσει τεράστια πίεση στον Νετανιάχου. Εάν ο Μπάιντεν τον ωθήσει να αποδεχτεί μια κατάπαυση του πυρός, θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της επιβίωσης της κυβέρνησής του και της ζωτικής υποστήριξης που του έχει δώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Μια κατάπαυση του πυρός θα σήμαινε επίσης ότι το Ισραήλ δεν θα έχει πετύχει την «ολική νίκη» που ορκίστηκε να εκπληρώσει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου. Ακολουθούν περισσότερες διαπραγματεύσεις και δύσκολες επιλογές