ΟΙ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Άνω κάτω το πολιτικό σκηνικό, η πρόταση δυσπιστίας, το έγκλημα στη Γιούλα, κι άλλα ευτράπελα

Άνω κάτω το πολιτικό σκηνικό, η πρόταση δυσπιστίας, το έγκλημα στη Γιούλα, κι άλλα ευτράπελα

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Άνω κάτω το πολιτικό σκηνικό

Ο κακός χαμός γίνεται στο πολιτικό σκηνικό στον απόηχο της κίνησης του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την τραγωδία των Τεμπών με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας που υποστηρίζει πως υπήρξε εσκεμμένη αφαίρεση των συνομιλιών του σταθμάρχη. Με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ έχουν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση, εφόσον κατατεθεί ενώ θετική εμφανίστηκε και η η Ελληνική Λύση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης με την πρόταση δυσπιστίας σίγουρα έκλεψε τις εντυπώσεις αν και κάποιοι μιλούν για κίνηση εντυπωσιασμού. Γι’ αυτό και ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε να πάει πολλά βήματα παραπέρα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού και δει διεξαγωγή εκλογών υπό την επίβλεψη διεθνών παρατηρητών.

Δεν φοβάται την πρόταση δυσπιστίας η κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση λένε πως η πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο μαθαίνουμε πως ο πρωθυπουργός που βρισκόταν στον Καναδά ήταν έξαλλος με το δημοσίευμα περί «μονταζιέρας» στα ηχητικά ντοκουμέντα των Τεμπών. Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για ιπροσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου, με τη δημιουργία εντυπώσεων που στηρίζεται πάνω σε ένα de facto ψέμα έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση και την επιστροφή της χώρας στην περίοδο της τοξικότητας και του μίσους. Αυτή η προσπάθεια δεν θα περάσει. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει αμερόληπτα και αντικειμενικά τη δουλειά της, τόνισαν κυβερνητικές πηγές.

Η ρελάνς Κασσελάκη και η αιχμηρή απάντηση της κυβέρνησης

Την ίδια ώρα έχουν βγει τα μαχαίρια μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της δήλωσης του Στέφανου Κασσελάκη στην οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί, ζητώντας μάλιστα να εκλογές παρουσία διεθνών τοποτηρητών. Η απάντηση από την κυβέρνηση δεν άργησε και διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ως υπονομευτή του Πολιτεύματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι αδιανότητο «ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προσβάλλει τόσο βάναυσα την λαϊκή βούληση και να παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα». Μάλιστα αυτό που υποστηρίζουν πως ο Κασσελάκης προχώρησε σε αυτή την τοποθέτηση προκειμένου να πάρει την ρελάνς από τον Νίκο Ανδρουλάκη για την πρόταση δυσπιστίας.

Τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Πάντως όλα τα παραπάνω δημιουργούν μια νέα κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό και αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να μην αφήσει τίποτε να πέσει κάτω. Ίσως υπάρξει και τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού που θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Το έγκλημα στη Γιούλα με αριθμούς και υπαίτιους για το λουκέτο

Επειδή σήμανε συναγερμός μετά …θάνατον στην περίπτωση του λουκέτου της ιστορικής υαλουργίας Γιούλα καλό θα ήταν να έχουμε στο νου μας που ήταν όλοι αυτοί που σήμερα κόπτονται για τις απώλειες των θέσεων εργασίας. Αλλά και που ήταν εκείνοι που υποτίθεται ενδιαφέρονται για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ που κόπτεται ήταν στην κυβέρνηση όταν η Γιούλα πουλήθηκε στους Πορτογάλους γιατί δεν άντεχε άλλο η ιδιοκτησία της τα υψηλά και μη ανταγωνιστικά επιτόκια που έπρεπε να πληρώνει και ενώ είχαν προηγηθεί τρία λουκέτα εργοστασίων. Δηλαδή η εταιρία πουλήθηκε έναντι 29,9 εκ ευρώ για να μην κλείσει. Και βέβαια από τη στιγμή που την πήραν οι Πορτογάλοι όλοι επαναπαύτηκαν. Ακόμα και η ορκωτός της ΕΥ που δεν προβληματίστηκε από το γεγονός ότι η εταιρία στο τέλος του 2022 είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια και το πέρασε σχεδόν ντούκου στην έκθεσή της βασιζόμενη στη δέσμευση της μητρικής εντός 12 μηνών από την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων δηλαδή μέχρι το Σεπτέμβριο του 2024. Η δέσμευση ήταν ψευδής και το ερώτημα είναι έχει την ευθύνη γι’ αυτό και πως αποδίδεται. Δυστυχώς είμαστε μια χώρα που κανένας δεν θα έχει την ευθύνη και όλα επιτρέπονται ακόμα και η κοροϊδία με σφραγίδα ορκωτού που δεν μπήκε στην ουσία του νόμου ο οποίος επιβάλει λήψη μέτρων εντός έξι μηνών από τη λήξη της χρήσης. Αν κάποιος μάλιστα διαβάσει τη σελίδα 15 των οικονομικών καταστάσεων του 2022 δεν μπορεί να προσπεράσει ότι η διοίκηση της Γιούλα θεωρεί ότι η εταιρία έχει «σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης» (Κανονική κοροϊδία). Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι η εταιρία πουλούσε σχεδόν αποκλειστικά σε συνδεδεμένες εταιρίες χωρίς κανένας να ελέγξει αν τα κέρδη πήγαινα βόλτα στις εταιρίες αυτές και στην Ελλάδα φορτώνονταν ζημιές. Και το 2022 έκανε απομείωση υπεραξίας (που δεν διευκρινίζεται στα οικονομικά στοιχεία) 5 εκ ευρώ βουλιάζοντας έτσι τα ίδια κεφάλαια. Η Γιούλα επίσης είχε δάνεια από το μέτοχο της 62 εκ ευρώ και πλήρωνε ετησίως πάνω από 1,8 εκ ευρώ σε τόκους. Με αυτά και με άλλα οι ζημίες πήγαιναν βροχή το ελληνικό δημόσιο δεν εισέπραττε φόρους (ούτε ΦΠΑ όταν οι πωλήσεις πάνε στο εξωτερικό) και οι Πορτογάλοι είχαν επενδύσει. Perfect

Η κλήση Κοντόπουλου και το παρασκήνιο

Τα μέσα ενημέρωσης έχει καλέσει για τις 8 Απριλίου ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου κ. Γιάννος Κοντόπουλος. Θα πείτε που είναι η είδηση. Και μόνο η πρόσκληση είναι είδηση αφού η τελευταία φορά που κάλεσε τους δημοσιογράφους ήταν στις αρχές Οκτωβρίου όπου είχε ανακοινώσει σωρεία αλλαγών στον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου και ειδικά στα κριτήρια διασποράς. Τόσους μήνες αλλαγή στον Κανονισμό δεν έγινε καθώς υπήρξε σκληρό μπρα ντε φερ με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το οποίο φαίνεται ότι καταλήγει σε συμβιβαστική λύση και η πιθανότητα να περάσει στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεφαλαιαγοράς στις 2 Απριλίου είναι αυξημένος. Το ενδιαφέρον όμως είναι πως ο κ. Κοντόπουλος θα δικαιολογήσει το συμβιβασμό αλλά και το γεγονός ότι πολλές από τις αλλαγές δεν πατούσαν στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Επενδυτής χωρίς λεφτά; Η Advent, το Nasdaq και η … Velti

Διαβάζουμε παντού για την περίφημη εταιρία Advent Technologies που θα βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του Υδρογόνου, το έργο Green Hipo στην Κοζάνη ύψους 60 εκ ευρώ με κρατική επιδότηση 24 εκ ευρώ και τις συμφωνίες που κλείνει όπως αυτή με την Airbus. Όλα αυτά είναι πολύ ωραία αλλά υπάρχει ένα «μικρό ζήτημα». Η εταιρία καταγράφει τεράστιες ζημίες και η μετοχή της στο Nasadaq έχει καταρρεύσει στα 18 λεπτά και συγκαλεί συνέλευση να κάνει reverse split 1 νέας μετοχής έναντι έως 30 παλιών προκειμένου να μην πάει στα pink sheets. Και το ερώτημα που τίθεται υπό αυτές τις συνθήκες είναι αν κατά πόσο μπορεί η εταιρία να χρηματοδοτήσει το έργο στην Κοζάνη ακόμα και αν πάρει την κρατική επιδότηση των 24 εκ ευρώ; Έχει εξασφαλίσει κεφάλαια; Επισημαίνεται ότι επικεφαλής της εταιρίας είναι ο κ. Βασίλης Γρηγορίου ενώ συμμετέχει και ο Χρήστος Κασκαβέλης ήταν μέλος ΔΣ έως το 2022 και στη συνέχεια Chief Marketing Officer και Public Communications Contact) που ήταν ένας εκ των ιδρυτών της Velti η οποία μπήκε στο Nasdaq με μαγειρεμένα στοιχεία και κατέρρευσε ενώ εμφανιζόταν ως το ελληνικό θαύμα.

Ο κίνδυνος και το … ποντάρισμα στην Πληροφορική

Το story είναι ωραίο και πουλάει. Μεγάλα έργα πληροφορικής που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια. Έργα που έχουν αναληφθεί ή πρόκειται να αναληφθούν. Ο λόγος για τις εισηγμένες εταιρίες πληροφορικής που καλπάζουν στο Χρηματιστήριο. Όμως υπάρχει ένα «μικρό» ερώτημα. Μπορούν οι εταιρίες να εκτελέσουν στο σύνολό τους και σωστά τα έργα ειδικά του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν αναλάβει δεδομένου ότι εκεί δεν υπάρχουν περιθώρια ελληνικού δημοσίου με παρατάσεις και άλλα τινά. Οι γνώστες του χώρου πολύ αμφιβάλλουν δεδομένου ότι υπάρχει έλλειμα σε ανθρώπινο δυναμικό καθώς πολλοί Έλληνες επιστήμονες του κλάδου έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό. Και εδώ τα ενδεχόμενα είναι δύο. Ή θα πάμε σε μεγάλο φιάσκο που θα έχει κόστος και για τη χώρα και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις ή απλά οι επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια. Ποντάρουμε στο δεύτερο.

Οι μνήμες και ο … λογαριασμός στο ΧΑ για Epsilon Net

Μιας και μιλάμε για πληροφορική είναι παρά πολύ ωραίοι εκεί στην Epsilon Net. Εξέδωσαν ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του 2023 παραπέμποντας στις οικονομικές καταστάσεις τις οποίες όμως δεν ανάρτησαν αλλά θα τις αναρτήσουν στις 18 Απριλίου!!! Και το ερώτημα του αφελούς είναι αφού παραπέμπουν στις οικονομικές καταστάσεις με την ανακοίνωσή τους γιατί τις κρατάνε στο συρτάρι. Να είναι καλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που επιτρέπει στον καθένα να κάνει ό,τι θέλει. Επειδή όμως η αγορά έχει μνήμη με την υπόθεση των stock options που είχαν «ξεχάσει» να υπολογίσουν εμφανίζοντας φουσκωμένα αποτελέσματα (αλήθεια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που λέγαμε προηγουμένως εξέτασε την υπόθεση και τις τυχόν παραβάσεις;) αντέδρασε αρνητικά και η μετοχή στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας υποχώρησε κατά 10%. Και αυτό παρ ότι ανακοινώθηκε αύξηση κερδών μετά από φόρους 58%. Βέβαια αν κάποιος διαβάσει την ανακοίνωση βλέπει ότι προέκυψε επίπτωση 1,91 εκ ευρώ για τα stock options το 2023 και θα προκύψουν άλλα 0,39 εκ ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Πέραν αυτού από τα ανακοινωθέντα προκύπτει ότι οι αυξήσεις εσόδων προέρχονται από εξαγορές και το περιθώριο κέρδους συρρικνώνεται. Όμως οι εξαγορές που μεγαλώνουν τα μεγέθη κάποτε τελειώνουν και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Για την ακρίβεια όπως πληροφορούμαστε τα δύσκολα έχουν αρχίσει με κάποιες εξαγορές ποσοστών 51% και έντονες τριβές με τους πρώην ιδιοκτήτες που διατηρούν τα υπόλοιπα ποσοστά.

Τα δανεικά της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η Ολλανδική πληγή

Προ δύο εβδομάδων ο όμιλος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ δημοσιοποίησε αποτελέσματα χρήσης 2023 μιλώντας για ισχυρή οργανική κερδοφορία και μείωση δανεισμού. Βέβαια η αλήθεια είναι πως είχε και πτώση όγκου πωλήσεων και ακόμα μεγαλύτερη μείωση τζίρου λόγω μείωσης των τιμών των μετάλλων αλλά και κατακρήμνιση της καθαρής κερδοφορίας του στα 28,5 εκ ευρώ από 159,3 εκ ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός αν και μειωμένος σε σχέση με το 2022 διαμορφώνεται στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα των 813 εκ ευρώ. Εν τω μεταξύ με το πλέγμα θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιριών ουδείς μπορεί να βγάλει άκρη με το ποιος πουλάει σε ποιον ή για την ακρίβεια. Οι πωλήσεις προς τος τις θυγατρικές το 2023 έφτασαν στα 794 εκ ευρώ και οι αγορές στα 118 εκ ευρώ ενώ οι πωλήσεις προς λοιπές συνδεδεμένες ήταν 1,078 δις ευρώ ενώ ο συνολικός τζίρος του ομίλου έφτασε στα 3,3 δις ευρώ. από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του ισολογισμού είναι η συμμετοχή με 11 εκ ευρώ σε αυξήσεις κεφαλαίου της ολλανδικής Nedzink BV (συμμετοχή 50%) και η απομείωση της συμμετοχής στο τέλος της χρήσης κατά επίσης 11 εκ ευρώ. Δηλαδή τα χρήματα που μπήκαν ουσιαστικά εξαϋλώθηκαν για μια εταιρία με 79 εκ ευρώ τζίρο που έγραψε ζημίες το 2023 ύψους 22,3 εκ ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της NedZinc το 2018 μετά από συμφωνία με τον έταιρο μέτοχο το Βελγικό όμιλο Koramic μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 15 εκ ευρώ ποντάροντας στο γεγονός ότι η εταιρία παίζει στον Τιτανιούχο Ψευδάργυρο αλλά μέχρι στιγμής η επένδυση δεν φαίνεται να της βγαίνει.

Οι φήμες εξαγοράς και το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης

Στην αγορά κυκλοφορούν φήμες για εξαγορά της Πετρόπουλος από τη Μοτοδυναμική. Ουδείς μπορεί να το αποκλείσει αλλά δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι η Μοτοδυναμική μπορεί στην παρούσα φάση αν δεν βάλει το χέρι στην τσέπη ο μέτοχος να προχωρήσει σε μια τέτοια εξαγορά. Και αυτό γιατί παρά την κερδοφορία της εταιρίας το κεφάλαιο κίνησης στο τέλος του 2023 ήταν αρνητικό. Φυσικά ο ορκωτός δεν είδε, δεν άκουσε δεν ήξερε λες και το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης είναι ένα μη σημαντικό πρόβλημα για μια εταιρία.

Η απόφαση της ΤτΕ, η ελληνική φούσκα και το … stock ακινήτων

Αυτή η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για τους κόφτες στα στεγαστικά δάνεια από το 2025 τόσο σε ότι αφορά στην ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη όσο και στο ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό επί του εισοδήματος έρχεται να καταδείξει ότι υπάρχει φόβος για πτώση των τιμών των ακινήτων αλλά και πιθανότητα της ύφεσης. Στην Ευρώπη ήδη οι τιμές των ακινήτων σημειώνουν κάμψη και οι τράπεζες αρχίζουν να βλέπουν τα κόκκινα δάνεια να αυξάνονται. Και προφανώς η ΤτΕ κινείται με βάση τις οδηγίες της ΕΚΤ αλλά και διαπιστώνοντας ότι οι τιμές σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας (Νότια Προάστεια Αττικής), Κέντρο Αθήνας, Κυκλάδες) έχουν στην κυριολεξία ξεφύγει με εμφανή τα χαρακτηριστικά φούσκας λαμβάνει τα μέτρα της. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα σπίτια υπό πλειστηριασμό και αυτά που έχουν φορτωθεί οι τράπεζες αργά ή γρήγορα θα βγουν στην αγορά.