ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Αλλά λένε οι δηλώσεις του Ερντογάν, άλλα οι πράξεις του

Αλλά λένε οι δηλώσεις του Ερντογάν, άλλα οι πράξεις του

Μόλις μια εβδομάδα μας χωρίζει από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα συνοδευόμενος από το υπουργό εξωτερικών για τη συνάντησή του με το Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος από τη μια τείνει χείρα φιλίας και από τις άλλη προχωρά στις προκλητικές κινήσεις.

«Εμείς προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τις χώρες της περιοχής μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφερόμενος στη συνάντηση για να προσθέσει:
«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πόρτα που δεν μπορεί να ανοίξει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις. Αρκεί να υπάρξει προσέγγιση με καλή πρόθεση και να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία. Η συνέχεια σίγουρα θα έρθει με λίγη προσπάθεια και λίγη θυσία. Αύριο θα φιλοξενήσουμε στη χώρα μας τον αδελφό μου εμίρη του Κουβέιτ σεΐχη Σαμπάχ. Την επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κύριος Μητσοτάκης θα έρθει στην Άγκυρα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Σαν τον δικέφαλο αετό των Σελτζούκων θα αναζητήσουμε τον τρόπο να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ανατολή και της Δύση στη βάση των κοινών συμφερόντων μας».

Λίγες ώρες όμως νωρίτερα προχώρησε σε μια ενέργεια που το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών χαρακτήρισε πρόκληση όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στη διεθνή κοινότητα. H λειτουργία ως τζαμί της Μονής της Χώρας, του περικαλλούς βυζαντινού ναού της Κωνσταντινούπολης, προσβάλλει τον χαρακτήρα του μνημείου της Unesco και είναι ασφαλώς μια κίνηση που έρχεται να προστεθεί στην ανυπόστατη διαμαρτυρία της Τουρκίας για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου Αιγαίου. Διότι για τα δύο αυτά θέματα εξέδωσε ανακοινώσεις το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών το τελευταίο διάστημα έπειτα από ένα χρόνο ήπιας αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Σαν μην έφτανε η απόφαση του Ερντογάν για τη Μονή της Χώρας, ήρθανε και δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν να επαναφέρει το θέμα των μουσουλμάνων της Θράκης.

Σύμφωνα με την Hurriyet Daily News, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε στο πλαίσιο ομιλίας του στην «άδικη απομόνωση» της παράνομης και μη αναγνωρισμένης “ΤΔΒΚ”, στη δεινή δήθεν κατάσταση των “Τούρκων” στη Δυτική Θράκη, των Ουιγούρων στην Κίνα και των Τατάρων της Κριμαίας και κάλεσε όλες τις μουσουλμανικές χώρες να δράσουν από κοινού για τα θέματα αυτά.

Σήμερα ξεκινά και μεγάλη άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα που θα είναι σε εξέλιξη και κατά τη συνάντηση κορυφής την επόμενη Δευτέρα.

Η ευρείας κλίμακας αεροναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος» θα περιλαμβάνει εκπαίδευση με πραγματικά πυρά στις 12 και 13 Μαΐου, ενώ θα προηγηθεί στις 11 Μαΐου η φιλοξενία των διακεκριμένων επισκεπτών στον ναύσταθμο του Άκσαζ. Τις δύο τελευταίες ημέρες, στις 17 και 18 Μαΐου, τα πλοία που θα λάβουν μέρος στην άσκηση θα επισκεφθούν συνολικά 27 λιμάνια. Η τουρκική εφημερίδα Milliyet ανέφερε πάντως ότι οι ασκήσεις «"Θαλασσόλυκος 1" και "Θαλασσόλυκος 2", οι οποίες διεξάγονται κάθε δύο χρόνια, ακυρώθηκαν το 2023 λόγω της θετικής ατζέντας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». Επομένως, τώρα για ποιο λόγο θα γίνει;