To Deus Vayanne είναι ένα ηλεκτρικό hypercar με πάνω από 2.200 άλογα

Ηλεκτρικό hypercar από την Αυστρία; Ακούγεται περίεργο αλλά είναι πραγματικό.

To Deus Vayanne είναι ένα ηλεκτρικό hypercar με πάνω από 2.200 άλογα
2'

Του Γιάννη Σκουφή

Την αυστριακή Deus που θέλει να πουλά από το 2025 το πιο ισχυρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο κανείς δεν την γνώριζε μέχρι να παρουσιάσει το Vayanne στην έκθεση αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, ακόμη και αν το πρότζεκτ δεν υλοποιηθεί στην όλη υπόθεση εμπλέκονται πολύ σοβαρά ονόματα από τον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως είναι η εξπέρ στην εξέλιξη συστημάτων πρόωσης Williams Advanced Engineering και η Italdesign.

Την πλατφόρμα έχει εξελίξει η πρώτη και με δύο ηλεκτρικά μοτέρ η μέγιστη απόδοση φτάνει τους 2.230 ίππους. Και κάπως έτσι το Vayanne θα μπορεί να εκτοξεύεται σαν πύραυλος από στάση για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα μέσα σε 1,99 δεύτερα.

Το πιο εντυπωσιακό, πάντως, αλλά και το πιο υπερβολικό, είναι πως η Deus ισχυρίζεται πως η τελική ταχύτητα μπορεί να ξεπεράσει τα 400 χλμ./ώρα. Για αυτό και έχει δοθεί πολύ μεγάλη βαρύτητα στο αεροδυναμικό σχήμα του Vayanne που απέχει μόλις 12 εκατοστά από το έδαφος.

Σχεδιαστικά το Vayanne έχει μια τυπικά ελκυστική εμφάνιση με το εμπρός μέρος να θυμίζει κάτι από Ferrari ή και από Rimac αν θέλετε, στο προφίλ υπάρχουν εισαγωγές για τη ψύξη, ενώ το πίσω μέρος είναι εντελώς space σχεδιαστικά. Όσο για το εσωτερικό βλέπουμε ψηφιακές οθόνες και διακόπτες στην κονσόλα, ενώ πιο ψηλά υπάρχει και ένας ψηφιακός χρονογράφος.

Τέλος, να πούμε πως αν όλα πάνε καλά η Deus θα ξεκινήσει να παραδίδει τα πρώτα Vayanne από το εργοστάσιο της Italdesign σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα πετώντας το γάντι σε άλλα ηλεκτρικά όπως τα Pininfarina Battista, Lotus Evija και Rimac Nevera.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή