Το «μίνι φεγγάρι» της Γης μπορεί να ήταν ένα κομμάτι από το Φεγγάρι μας
Η Γη αποχωρίζεται το «μίνι φεγγάρι» της
Ο πλανήτης Γη αποχωρίζεται έναν αστεροειδή που έχει χαρακτηριστεί ως «μίνι φεγγάρι» τους τελευταίους δύο μήνες.
Ο αβλαβής διαστημικός βράχος θα «ξεκολλήσει» τη Δευτέρα, ξεπερνώντας την ισχυρότερη έλξη της βαρύτητας του ήλιου. Αλλά θα πλησιάσει ξανά για μια γρήγορη επίσκεψη τον Ιανουάριο.
Η NASA θα χρησιμοποιήσει μια κεραία ραντάρ για να παρατηρήσει τον αστεροειδή των 10 μέτρων. Αυτό θα πρέπει να εμβαθύνει την κατανόηση των επιστημόνων για το αντικείμενο που είναι γνωστό ως 2024 PT5, πιθανότατα ένας ογκόλιθος που εκτοξεύτηκε από το φεγγάρι.
Αν και τεχνικά δεν είναι φεγγάρι - η NASA τονίζει ότι δεν καταλήφθηκε ποτέ από τη βαρύτητα της Γης και σε πλήρη τροχιά - είναι «ένα ενδιαφέρον αντικείμενο» που αξίζει να μελετηθεί.
Οι αδελφοί αστροφυσικοί που εντόπισαν τη «μίνι συμπεριφορά του φεγγαριού» του αστεροειδούς, ο Ραούλ και ο Κάρλος ντε λα Φουέντε Μάρκος του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, έχουν συνεργαστεί με τηλεσκόπια στα Κανάρια Νησιά για εκατοντάδες παρατηρήσεις μέχρι στιγμής.
Αυτήν τη στιγμή, πάνω από 3,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, το αντικείμενο είναι πολύ μικρό και αχνό για να το δει κανείς χωρίς ισχυρό τηλεσκόπιο. Θα περάσει μόλις 1,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη τον Ιανουάριο, διατηρώντας μια απόσταση ασφαλείας προτού ζουμάρει πιο μακριά στο ηλιακό σύστημα, ενώ βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, για να μην επιστρέψει μέχρι το 2055. Αυτό είναι σχεδόν πέντε φορές πιο μακριά από το φεγγάρι .
Μέχρι να επιστρέψει το επόμενο έτος, θα κινείται πολύ γρήγορα - περισσότερο από το διπλάσιο της ταχύτητάς του από τον Σεπτέμβριο - για να παραμείνει τριγύρω, δήλωσε ο Ραούλ ντε λα Φουέντε Μάρκος.
Η NASA θα παρακολουθεί τον αστεροειδή για περισσότερο από μία εβδομάδα τον Ιανουάριο χρησιμοποιώντας την κεραία ραντάρ του ηλιακού συστήματος Goldstone στην έρημο Mojave της Καλιφόρνια, μέρος του Deep Space Network.
Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το 2055, ο αστεροειδής που περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο θα κάνει και πάλι έναν προσωρινό και μερικό γύρο γύρω από τη Γη.