Τέλος το δέρμα και το χρώμιο στα καινούργια μοντέλα

Η ηλεκτροκίνηση και η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος προάγει νέα πρότυπα βιωσιμότητας αλλάζοντας τα πάντα για τον τρόπο που κατασκευάζονται τα αυτοκίνητα.  

Του Γιάννη Σκουφή

Ειδικότερα για τα εσωτερικά των αυτοκινήτων υπάρχει η τάση εδώ και καιρό τα φυσικής προέλευσης υλικά όπως είναι π.χ. το δέρμα να αντικαθίστανται από άλλα τεχνητά.

Ίσως να γνωρίζετε για τμήματα του ταμπλό κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια ή ακόμη και από πολυμερισμένα μπαμπού, ενώ στο μέλλον θα ακούσετε για ακόμη πιο περίεργα υλικά, όπως είναι τα τσόφλια από αβγά, φλοιούς από ρύζια ή κελύφη από καρύδια.

Και όλα αυτά γιατί στο πλαίσιο της βιωσιμότητας τίποτε δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο και οι καμπίνες των αυτοκινήτων να έχουν όσο το δυνατόν πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Από την άλλη, είναι και η νέα τάση που προτάσσει η ηλεκτροκινητικότητα για την χρήση νέων υλικών. «Οι νέας γενιάς Millennial και Gen Z αγοραστές δεν αντιλαμβάνονται την χρησιμότητα του χρωμίου ως διακόσμηση στα καινούργια μοντέλα» λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής σχεδιασμού της Stellantis, Ralph Gilles.

Ο Gilles επισημαίνει πως σε μερικά χρόνια το δέρμα που απαντάται σχεδόν σε κάθε τετραγωνική ίντσα στις καμπίνες των πολυτελών μοντέλων θα αρχίσει να αντικαθίσταται από τεχνητές επενδύσεις που θα έχουν ως βάση «vegan» υλικά.

Τέλος, ο Gilles είπε πως μία από τις προτεραιότητες των σχεδιαστών θα είναι η δημιουργία μιας ζεστής ατμόσφαιρας που θα διαμορφώνεται από τον εσωτερικό κρυφό φωτισμό. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί πως για λόγους αεροδυναμικής τα αμαξώματα τύπου λιμουζίνας θα καταφέρουν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους.