Ο Νείλος έκρυβε το μυστικό: Άναυδοι οι δύτες με αυτό που βρήκαν - Ενδείξεις για την μυθική Ατλαντίδα
Η περίοδος της Αρχαίας Αιγύπτου εξακολουθεί ακόμη να απασχολεί τους αρχαιολόγους
Οι δύτες ανακάλυψαν κάτι το οποίο χρονολογείται στην εποχή της Αρχαίας Αιγύπτου το οποίο ήταν κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια του ποταμού Νείλου.
Η ανθρωπότητα αναζητά περισσότερα στοιχεία για το πώς ήταν η ζωή στην Αίγυπτο μέχρι το 7.000 π.Χ.
Είτε πρόκειται για τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας που έχει περισσότερες από τέσσερις πλευρές, είτε για ολοκαίνουργιους ταφικούς θαλάμους κρυμμένους για 3.900 χρόνια, πρόκειται για μια απίστευτη εποχή της ανθρώπινης ιστορίας από την οποία, ακόμη και τώρα, έχουμε σαφώς πολλά περισσότερα να μάθουμε.
Τώρα, μια νέα ερευνητική αποστολή αποκάλυψε περισσότερα κρυμμένα μυστικά από εκείνη την περίοδο. Με την ονομασία Γαλλική Αιγυπτιακή Αρχαιολογική Αποστολή, το κοινό εγχείρημα διεξήχθη από το Ανώτατο Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Πανεπιστήμιο Paul Valerie του Μονπελιέ.
Κατά τη συνεργασία τους, «αποκάλυψαν πλήθος από πίνακες, γλυπτά και μικρογραφίες των βασιλέων Αμενχοτέμπ ΙΙΙ, Χατμές IV, Μπασμάτ ΙΙ και Επίσ, κατά τη διάρκεια των εργασιών του προγράμματος φωτογραφικής αρχαιολογικής έρευνας», σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
«Για πρώτη φορά, κάτω από τα νερά του Νείλου στο Ασουάν για να μελετηθούν οι βραχώδεις σχηματισμοί μεταξύ του ταμιευτήρα του Ασουάν και του Υψηλού Φράγματος, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1960 κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τη διάσωση των ιχνών του Νούμπα για την κατασκευή του Υψηλού Φράγματος, που δεν έχει μελετηθεί ποτέ πριν», πρόσθεσε το υπουργείο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Dr Mohamed Ismail Khaled, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι η αποστολή ξεκίνησε τις πρώτες εργασίες της στην περιοχή γύρω από τα νησιά Fila Al-Al'ali και Konossos κοντά στην πόλη Aswan.
Και με τα γλυπτά αυτά να βρίσκονται ακόμη σε καλή κατάσταση, η αποστολή μπόρεσε να τεκμηριώσει πλήρως τα κείμενα που βρέθηκαν, πρόσθεσε.
Για την τεκμηρίωση των ευρημάτων χρησιμοποιήθηκαν οι πιο σύγχρονες μέθοδοι αρχαιολογικής σάρωσης, φωτογραφίας, υποβρύχιου βίντεο και φωτογραμμετρίας, καθώς και αρχαιολογικά σχέδια. Στη συνέχεια, θα δημιουργηθεί, ελπίζουμε, ένα τρισδιάστατο μοντέλο των όσων έχουν βρεθεί.
Λίγα έχουν ειπωθεί σχετικά με το τι ακριβώς βρέθηκε- είναι κάτι που αναμένεται να αποκαλυφθεί μόλις τα ευρήματα καταγραφούν επίσημα.
«Η αποστολή εργάζεται επί του παρόντος για την παραγωγή τρισδιάστατων μοντέλων των ανασκαφών που ανακαλύφθηκαν και τη μελέτη τους σε μια προκαταρκτική προετοιμασία για την επιστημονική δημοσίευσή τους, η οποία συμβάλλει στην προστασία και τη διατήρησή τους, υποδεικνύοντας ότι οι εργασίες αρχαιολογικής έρευνας υποδεικνύουν την πιθανότητα ανακάλυψης νέων ανασκαφών και ιστορικών πληροφοριών», εξήγησε το υπουργείο.
Η περιοχή στην οποία ανακαλύφθηκαν τα ευρήματα είχε προηγουμένως πλημμυρίσει όταν κατασκευάστηκε το Υψηλό Φράγμα του Ασουάν μεταξύ 1960 και 1970.
Πριν από αυτό, είχε προηγηθεί μια τεράστια εκστρατεία με επικεφαλής την UNESCO για την καταγραφή και μετακίνηση όσο το δυνατόν περισσότερων αντικειμένων αρχαιολογικής σημασίας πριν από την έναρξη των πλημμυρών.
Αυτό περιελάμβανε τεράστια αγάλματα ηλικίας 3.000 ετών του Ραμσή Β' και της βασίλισσας Νεφερτάρι, τα οποία αποδομήθηκαν και μεταφέρθηκαν σε κοντινό λόφο.
Η Χαμένη Ατλαντίδα και η θέση της στην Ιστορία
Η νέα ανακάλυψη στον Νείλο, και ειδικά η περιοχή γύρω από τα νησιά Fila Al-Al'ali και Konossos, που συνδέεται με τις αρχαίες Αιγυπτιακές κατασκευές, ίσως να προσφέρει την απάντηση σε κάποιο από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια. Αν όντως η Ατλαντίδα υπήρξε, δεν αποκλείεται οι αρχαίοι Αιγύπτιοι να είχαν γνώση της, ή ακόμη και να ήταν οι τελευταίοι φορείς των πολιτιστικών κληρονομιών της.
Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η Ατλαντίδα μπορεί να αντιπροσωπεύει μια παραδοσιακή και ιστορική μνήμη, μεταβιβασμένη στις διάφορες αρχαίες κοινωνίες μέσω του χρόνου.
Η σημαντικότητα αυτών των νέων ευρημάτων είναι ότι ανοίγουν νέους δρόμους για την κατανόηση των αρχαίων πολιτισμών της Μεσογείου και της Αφρικής, και μπορούν να φωτίσουν τις αλληλεπιδράσεις που συνέβαιναν σε περιοχές όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη και άλλες περιοχές του αρχαίου κόσμου. Η αναζήτηση για την Ατλαντίδα δεν αφορά μόνο τη γεωγραφική της θέση, αλλά και τη βαθύτερη αναζήτηση για τις κοινές ρίζες των αρχαίων πολιτισμών.
*Με πληροφορίες από Ladbible