Επικίνδυνα τα λέιζερ για την αυτόνομη οδήγηση

Πέρα από μία πολύ ανόητη πράξη η στόχευση με ένα παιχνίδι λέιζερ μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης των αυτοκινήτων.

Επικίνδυνα τα λέιζερ για την αυτόνομη οδήγηση
1'

Του Γιάννη Σκουφή

Προφανώς θα γνωρίζετε τα λέιζερ που μπορεί να χρησιμεύουν για την υπόδειξη ενός σημείου, αλλά που κάποιοι τα χρησιμοποιούν για να παρενοχλούν π.χ. ακόμη και ποδοσφαιριστές στην διάρκεια ενός αγώνα.

Και ενώ στις περισσότερες περιστάσεις η άσκοπη χρήση ενός παιχνιδιού λέιζερ αποσκοπεί στη διάσπαση προσοχής ή απλά στην ενόχληση ενός ατόμου για πλάκα, στην περίπτωση ενός σύγχρονου αυτοκινήτου φορτωμένο με συστήματα υποβοήθησης ADAS τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά.

Αυτό έδειξε μια έρευνα των Πανεπιστημίων του Μίσιγκαν και Ηλεκτρικών Επικοινωνιών του Τόκιο. Μετά από διάφορες δοκιμές και πειράματα τα πορίσματα έδειξαν πως η στόχευση αυτοκινήτων με παιχνίδι λέιζερ στο εμπρός μέρος μπορεί να προκαλέσει την δυσλειτουργία των ραντάρ.

Με απλά λόγια η ακτίνα λέιζερ μπορεί να «τυφλώσει» τις κάμερες τεχνολογίας LiDAR που υπάρχουν πίσω από τη μάσκα του αυτοκινήτου και να προκαλέσει την δυσλειτουργία τους. Κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την λανθασμένη εκτίμηση του αλγόριθμου και την μείωση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων ADAS.

Για παράδειγμα, το σύστημα μπορεί να μην είναι σε θέση να εντοπίσει ένα πεζό και σε μία επικίνδυνη κατάσταση να μην λειτουργήσει το αυτόνομο φρενάρισμα. Αντίθετα, η στόχευση με λέιζερ θα μπορούσε να μπερδέψει το ADAS και να φρενάρει απότομα, δίχως κανένα λόγο με κίνδυνο να συγκρουστεί με το αυτοκίνητο που ακολουθεί.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή