Κάμερες θα καταγράφουν τα φασαριόζικα οχήματα

Λογικό είναι όσα οχήματα κινούνται με κινητήρες εσωτερικής καύσης να κάνουν θόρυβο. Κάποιο πολύ περισσότερο από ότι θα έπρεπε.

Κάμερες θα καταγράφουν τα φασαριόζικα οχήματα
1'

Του Γιάννη Σκουφή

Στη χώρα μας ξέρουμε πολύ καλά πόσο ενοχλητικός είναι ο θόρυβος ενός βελτιωμένου αυτοκινήτου ή ακόμη χειρότερα από μία μοτοσικλέτα με after market εξάτμιση. Φυσικά, ο φτιαγμένος ήχος που ενθουσιάζει τους οδηγούς αλλά ενοχλεί όλους τους υπόλοιπους δεν αποτελεί φαινόμενο μόνο των ελληνικών δρόμων.

Για παράδειγμα, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και πιο πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, έχουν τοποθετηθεί νέας τεχνολογίας κάμερες οι οποίες δε λειτουργούν μόνο ως ραντάρ για τον εντοπισμό της υπερβολικής ταχύτητας των οχημάτων, αλλά και για την μέτρηση της έντασης του ήχου.

Με λίγα λόγια οι έξυπνες οπτικοακουστικές κάμερες μπορούν να αποθανατίζουν όσους παραβαίνουν τα όρια ταχύτητας και ταυτόχρονα να λειτουργούν ως ντεσιμπελόμετρα. Και όποιο όχημα εκπέμπει περισσότερα ντεσιμπέλ από ότι πρέπει θα αποθανατίζεται και αυτό. Ακόμη και αν κινείται με νόμιμη ταχύτητα, αφού έχει παραβιάσει τα όρια της έντασης του ήχου.

Η ηχορύπανση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκαλεί στρες και άγχος στις πόλεις και κατά την διάρκεια των lockdown την περίοδο της πανδημίας το ζήτημα αυτό αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο.

Παράλληλα, στο δόγμα της ηλεκτροκίνησης προωθούνται όλο και περισσότερο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όχι μόνο επειδή δεν εκπέμπουν καθόλου ρύπους, αλλά επειδή κινούνται σχεδόν αθόρυβα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή