Που βρίσκεται ένας από τους πιο γρήγορους φορτιστές στην Ευρώπη;

Αν και υπάρχουν ελάχιστα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μπορούν να φορτίσουν με περισσότερα από 200 kW υπάρχουν σταθμοί υπερδιπλάσια ισχύ.

Του Γιάννη Σκουφή

Ίσως μπορείτε να μαντέψετε που βρίσκεται ένας από αυτούς τους σταθμούς και ένας από τους ισχυρότερους που έχουν εγκατασταθεί στην Ευρώπη. Και ναι είναι στη Νορβηγία, στη χώρα με τις αναλογικά υψηλότερες πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων.

Η εταιρία που τον κατασκευάζει είναι η XCharge. Πιο συγκεκριμένα, ο κινεζικός κατασκευαστής υποδομών φόρτισης XCharge παρουσίασε για πρώτη φορά στο Όσλο το νέο σταθμό υπερταχείας φόρτισης με ισχύ που φτάνει τα 420 kW!

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της ισχύος απλά σκεφτείτε πως το Tesla Model 3 έχει μέγιστη DC φόρτιση στα 250 kW, το Audi E-Tron GT στα 270 και τα Lucid Airs και Hummer EV στα 300 kW.

Η XCharge τονίζει πως μπορούν να φορτιστούν ταυτόχρονα δύο ηλεκτρικά με 200 kW και πως η διαδικασία φόρτισης είναι πανεύκολη μιας και ελέγχεται μέσω μιας οθόνης αφής 21,5 ιντσών. Μάλιστα, για όση ώρα ο οδηγός περιμένει υπάρχει η δυνατότητα απεικόνισης διαφημιστικών μηνυμάτων.

«Η γρήγορη παροχή σημείων φόρτισης υψηλής απόδοσης είναι απαραίτητη για τη μετάβαση στην ηλεκτρική κινητικότητα και για την ταχεία επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων. Με αυτό το νέο προϊόν συμβάλλουμε ενεργά στην ταχεία επέκταση της υποδομής φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα», λέει στην ανακοίνωσή της η κινεζική εταιρία που ετοιμάζεται για την τοποθέτηση και δεύτερου σταθμού στην Γερμανία.