Ρομπότ θα μετακινούν τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα

Η Κίνα πρωτοπορεί και στην αντιμετώπιση των παράνομα σταθμευμένων αυτοκινήτων που προκαλούν χάος στους δρόμους με τη χρήση ρομπότ.

Του Γιάννη Σκουφή

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των παράνομα σταθμευμένων οχημάτων που προκαλούν κυκλοφοριακές διαταραχές, οι κινεζικές αρχές έχουν υιοθετήσει ρομπότ ως ένα εξελιγμένο μέσο επιβολής της νομοθεσίας. Η τεχνολογία είναι σχετικά απλή και οι αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να χειρίζονται αυτούς τους ρομποτικούς βοηθούς.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές δαγκάνες κλειδώματος των τροχών, μια λύση που απλά τιμωρεί τον παραβάτη χωρίς να ανακουφίζει άμεσα την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τα ρομπότ μετακινούν αποτελεσματικά τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Η διαδικασία είναι άμεση και περιλαμβάνει τον εντοπισμό του παράνομου οχήματος από έναν αστυνομικό. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει το ρομπότ που ουσιαστικά είναι μια πλατφόρμα σε τροχούς που χρησιμοποιεί ένα υδραυλικό σύστημα γρύλου για να γλιστρήσει κάτω από το αυτοκίνητο.

Στη συνέχεια ασφαλίζει τους τροχούς και το ανυψώνει για να το μετακινήσει. Η όλη επιχείρηση καθοδηγείται από τον αστυνομικό με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.

Μάλιστα, αυτή η λύση αποδεικνύεται πιο αποδοτική και λιγότερο παρεμβατική σε σχέση με την ρυμούλκηση με γερανό. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο οδηγός θα πάρει το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση, μαζί με τα τέλη για την προσωρινή θέση στάθμευσης όπου μεταφέρεται το όχημά του.

Ενώ η Κίνα πρωτοπορεί στην υιοθέτηση τέτοιων διαδικασιών μετεγκατάστασης αυτοκινήτων, αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια συστήματα λειτουργούν και αλλού, όπως στο αεροδρόμιο Charles du Gaulle κοντά στο Παρίσι. Ωστόσο, δεν είναι όλοι πλήρως πεπεισμένοι για τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας, καθώς έχουν εκφραστεί ανησυχίες για πιθανή κατάχρηση και κινδύνους για την ασφάλεια.